Kořenové bagety
Recepty, Slané pečivoSuroviny
- na preferment:
- 150 g vody
- 150 g pšeničné chlebové mouky
- 1-2 g droždí
- – vše dobře smíchat a zakryté proti osýchání a prachu nechat pracovat v teple místnosti asi 10-12 hodin.
- Dále:
- 210 g vody
- 50 g žitné chlebové mouky
- 50 g pšeničné chlebové mouky
- 250 g hladké mouky
- lžička drceného kmínu
- necelé 2 lžičky soli
- 2-3 g droždí
Postup Kořenové bagety
Postup přípravy receptu
-
Do vykvašeného prefermentu přidáme zbytek surovin a dobře vymísíme řídké těsto. Hned poté ho vyškrábneme na pomoučený stůl, pomocí stěrky popřekládáme a uložíme kynout do olejem vymaštěné mísy.
V průběhu dalších dvou hodin těsto překládáme každých 30 minut – na prsty, pomaštěné olejem se nelepí a pracuje se s ním dobře.
Vykynuté těsto je jako hedvábí, plné velikých bublin. Opatrně ho vylijeme“ na pomoučený stůl, srovnáme do čtverce (obdélníku), svrchu můžeme posypat semínky a necháme ho chvíli odpočinout.
Stěrkou rozkrájíme na 4 bagety, před uložením na pečící fólii je opatrně překroutíme. Pokud jsme s těstem pracovali opravdu lehce, je stále plné bublin a můžeme bagety hned upéct.
Troubu rozpaluji předem, aby byla dost nahřátá, včetně plechu, na kterém budu péct. Na dně trouby se nahřívá druhý plech, do kterého po vložení baget do trouby vchrstnu trochu horké vody. Bagety vkládám do trouby vyhřáté na 220-230°C. I s fólií, na které jsou uloženy, je sešoupneme na nahřátý plech. Hned potom do spodního plechu chrstneme asi 100-150 ml horké vody, troubu rychle zavřeme, aby vzniklá pára neutekla ven. Po 10-15 minutách pečení troubu rychlým otevřením vyvětrám – mám vyzkoušeno, že když peču v páře dlouho (nebo celou dobu), pečivo nemá křupavou kůrku. Trouby pečou každá jinak, v té mé jsem bagety pekla asi 25 minut.