Kořeněný slívovo-ostružinový crumble
Recepty, MoučníkySuroviny
- 1 kg slív blum nebo švestek
- 1-2 lžíce hnědého cukru (podle kyselosti ovoce)
- 1 lžíce hladké mouky
- 2 hvězdičky badyánu
- 1 lžíčka mleté skořice
- 1 vanilkový extrakt (sáček)
- šťáva z půlky citronu (vynechat, pokud je ovoc dost kyselé)
- 30 dkg ostružin
- na drobenku:
- 14 dkg hladké mouky
- 14 dkg másla nakrájeného na kostičky
- 10 dkg hnědého cukru
- 5 dkg ovesných vloček
Postup Kořeněný slívovo-ostružinový crumble
Postup přípravy receptu
-
Nejdříve si připravte drobenku. Mouku a máslo zpracujte v robotu nebo ručně do konzistence vlhkého písku, do mísy přidejte cukr a vločky.
Pak vše promíchejte vidličkou, aby vznikla drobenka s většími hrudkami a odložte do chladničky.
Předehřejte troubu na 200°C, horkovzdušnou na 180°C. Slívy, cukr, mouku, koření, vanilkový extrakt a citronovou šťávu dejte do lehce máslem vymazané velké zapékací mísy nebo pekáčku (min. 20x30 cm). Zakryjte alobalem a hodinu pečte.
Odstraňte alobal, vyjměte badyán, přisypte ostružiny a pak drobenku a vraťte na 20-30 minut do trouby, aby povrch zezlátl. Podávejte horké třeba s vanilkovým krémem nebo zakysanou smetanou, ale i studené je dobré.