Kořeněné šátečky - slané pečivo
Recepty, Slané pečivoSuroviny
- Těsto:
- cca 300 g hladké mouky
- 250 g másla či Hery
- 250 g měkkého tvarohu
- pečící papír na plech
- Dále:
- cca 150 g sýru Niva nebo jiný druh, dle chuti
- cca 150 g šunky vepřové nebo drůbeží, libovější slaniny...
- 1 rozšlehané vejce
- koření dle chuti: ďábelské, česnekové, gyros, grilovací...
- semínka dle chuti: sezamová, lněná, konopná... případně mák, kmín...
Postup Kořeněné šátečky - slané pečivo
Postup přípravy receptu
-
Změklý tuk přidáme s tvarohem do mísy s moukou a vypracujeme hladké nelepivé těsto, které necháme asi hodinu odpočinout v chladnu. Množství mouky záleží na vodnatosti tvarohu.
Těsto pak opět propracujeme a na pomoučněném stole vyválíme slabý plát, ze kterého vykrajujeme kolečka nebo čtverce, ty naplníme kouskem sýru a šunky, kraje pevně přitiskneme k sobě vidličkou a přendáme na plech. Šátečky můžeme dělat i tvořítkem, které je k tomuto účelu vyrobené.
Poté všechny šátečky potřeme vejcem, posypeme kořením a semínky a dáme péct do předehřáté trouby na 180 °C dozlatova.
Podáváme k pivu, vínu... nebo jako malou svačinku pro návštěvu.