Kořeněné šátečky - slané pečivo

Recepty, Slané pečivo

Suroviny

Těsto:
cca 300 g hladké mouky
250 g másla či Hery
250 g měkkého tvarohu
pečící papír na plech
Dále:
cca 150 g sýru Niva nebo jiný druh, dle chuti
cca 150 g šunky vepřové nebo drůbeží, libovější slaniny...
1 rozšlehané vejce
koření dle chuti: ďábelské, česnekové, gyros, grilovací...
semínka dle chuti: sezamová, lněná, konopná... případně mák, kmín...

Postup přípravy receptu

  1. Změklý tuk přidáme s tvarohem do mísy s moukou a vypracujeme hladké nelepivé těsto, které necháme asi hodinu odpočinout v chladnu. Množství mouky záleží na vodnatosti tvarohu.

  2. Těsto pak opět propracujeme a na pomoučněném stole vyválíme slabý plát, ze kterého vykrajujeme kolečka nebo čtverce, ty naplníme kouskem sýru a šunky, kraje pevně přitiskneme k sobě vidličkou a přendáme na plech. Šátečky můžeme dělat i tvořítkem, které je k tomuto účelu vyrobené.

  3. Poté všechny šátečky potřeme vejcem, posypeme kořením a semínky a dáme péct do předehřáté trouby na 180 °C dozlatova.

  4. Podáváme k pivu, vínu... nebo jako malou svačinku pro návštěvu.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!