Konzumní kmínový chléb s jogurtem

Recepty, Slané pečivo

Suroviny

Suroviny:
30 g pravidelně krmeného žitného kvásku
120 ml (g) vody
150 g žitné chlebové mouky
– smícháme, zakryjeme a necháme v teple místnosti kvasit asi 12 hodin
Dále:
330 ml (g) vody
80 g bílého jogurtu
2,5 lžičky soli
2-3 lžičky drceného kmínu
2 lžičky oleje
150 g žitné chlebové mouky
450 g pšeničné chlebové mouky

Postup přípravy receptu

  1. Do vykynutého kvásku přidáme zbytek vody, mouky a ostatní suroviny a vymísíme těsto, které necháme v teple 2-3 hodiny kynout.

  2. Pak lehce propracujeme, uděláme bochník, oválíme ho v mouce a dáme do pomoučené ošatky nakynout. Opět v teple, asi 1-2 hodiny.

  3. Vyhřejeme troubu na 250°C a na dno dáme kastrolek s horkou vodou.

  4. Vykynutý chleba vykulíme s oporou ruky na plech s pečícím papírem nebo fólií, postříkáme vodou, vložíme do vyhřáté trouby a upečeme (250°C - 15 minut, pak 200°C - 40-45 minut).


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!