Konzumní kmínový chléb s jogurtem
Recepty, Slané pečivoSuroviny
- Suroviny:
- 30 g pravidelně krmeného žitného kvásku
- 120 ml (g) vody
- 150 g žitné chlebové mouky
- – smícháme, zakryjeme a necháme v teple místnosti kvasit asi 12 hodin
- Dále:
- 330 ml (g) vody
- 80 g bílého jogurtu
- 2,5 lžičky soli
- 2-3 lžičky drceného kmínu
- 2 lžičky oleje
- 150 g žitné chlebové mouky
- 450 g pšeničné chlebové mouky
Postup Konzumní kmínový chléb s jogurtem
Postup přípravy receptu
-
Do vykynutého kvásku přidáme zbytek vody, mouky a ostatní suroviny a vymísíme těsto, které necháme v teple 2-3 hodiny kynout.
Pak lehce propracujeme, uděláme bochník, oválíme ho v mouce a dáme do pomoučené ošatky nakynout. Opět v teple, asi 1-2 hodiny.
Vyhřejeme troubu na 250°C a na dno dáme kastrolek s horkou vodou.
Vykynutý chleba vykulíme s oporou ruky na plech s pečícím papírem nebo fólií, postříkáme vodou, vložíme do vyhřáté trouby a upečeme (250°C - 15 minut, pak 200°C - 40-45 minut).