Koláče plněné jablkovou náplní
Recepty, MoučníkySuroviny
- Kynuté těsto:
- 500 g polohrubé mouky
- 30 g droždí
- 2 žloutky
- 60 g másla
- 250 ml mléka
- 2 lžíce cukru krupice
- špetka soli
- Jablečná náplň:
- 3 větší jablka
- 0,5 dl vody
- 1 lžíce cukr krupice
- 1 lžíce medu
- 1 lžíce rumu
- 1 vanilkový cukr
- šťáva a kůra z 1/2 citronu
- Drobenka:
- 150 g másla
- 120 g cukru moučka
- 200 g hl. mouky
- marmeláda- rybízová
- olej na plech
- 1 vejce na potření
Postup Koláče plněné jablkovou náplní
Postup přípravy receptu
-
Nejprve připravíme jablečnou náplň, aby nám vychladla: oloupaná jablka nastrouháme na hrubém struhadle, dáme do hrnce, podlijeme vodou a dusíme, těsně před odstavením z ohně přidáme vanilkový cukr, cukr, med, rum a citronovou šťávu a kůru. Necháme vychladnout.
Kynuté těsto: ohřejeme mléko s cukrem a do vlažného mléka rozdrobíme droždí, necháme vzejít kvásek. Kváskem pak zalijeme suroviny v míse: mouku, sůl, rozpuštěné máslo a žloutky. Vypracujeme těsto a necháme vykynout. Během kynutí, můžeme ještě 1-2x přemíchat.
Z těsta uděláme 10 hromádek, uděláme z nich placku s důlkem, kam dáme jablečnou náplň a opatrně zaděláme a klademe na vymazaný plech. Bochánky opatrně prsty roztáhneme, prostředky pomažeme marmeládou, okraje vajíčkem a posypeme drobenkou.
Pečeme v troubě při 220°C dorůžova.