Koláče plněné jablkovou náplní

Recepty, Moučníky

Suroviny

Kynuté těsto:
500 g polohrubé mouky
30 g droždí
2 žloutky
60 g másla
250 ml mléka
2 lžíce cukru krupice
špetka soli
Jablečná náplň:
3 větší jablka
0,5 dl vody
1 lžíce cukr krupice
1 lžíce medu
1 lžíce rumu
1 vanilkový cukr
šťáva a kůra z 1/2 citronu
Drobenka:
150 g másla
120 g cukru moučka
200 g hl. mouky
marmeláda- rybízová
olej na plech
1 vejce na potření

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve připravíme jablečnou náplň, aby nám vychladla: oloupaná jablka nastrouháme na hrubém struhadle, dáme do hrnce, podlijeme vodou a dusíme, těsně před odstavením z ohně přidáme vanilkový cukr, cukr, med, rum a citronovou šťávu a kůru. Necháme vychladnout.

  2. Kynuté těsto: ohřejeme mléko s cukrem a do vlažného mléka rozdrobíme droždí, necháme vzejít kvásek. Kváskem pak zalijeme suroviny v míse: mouku, sůl, rozpuštěné máslo a žloutky. Vypracujeme těsto a necháme vykynout. Během kynutí, můžeme ještě 1-2x přemíchat.

  3. Z těsta uděláme 10 hromádek, uděláme z nich placku s důlkem, kam dáme jablečnou náplň a opatrně zaděláme a klademe na vymazaný plech. Bochánky opatrně prsty roztáhneme, prostředky pomažeme marmeládou, okraje vajíčkem a posypeme drobenkou.

  4. Pečeme v troubě při 220°C dorůžova.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!