Rizoto se sušenými hříbky

Recepty, Houby

Suroviny

200 g kulatozrnné rýže Natural
50 g sušených hříbků
800 ml vývaru
1 cibule
1 šalotka
2 lžíce másla (domácí nebo Jihočeské)
sůl
pepř
drcený kmín
1 lžička petrželové natě

Postup přípravy receptu

  1. Rýži si předem namočíme (já máčím minimálně 12 hodin, ale lepší je 24 hodin), poté rýži scedíme. Hříbky si namočíme do vody.

  2. Na pánvi orestujeme šalotku a v hrnci cibuli. K šalotce přidáme vymačkané houby a restujeme dozlatova. Na cibuli krátce za stálého míchání zarestujeme rýži a poté zalijeme 0,5l vývaru. Podle kvality hrnce stačí rýži občas zamíchat (nebo míchat stále, pokud se nám rýže přichytává).

  3. Mezitím si k houbám přilijeme 100 ml vývaru a přidáme lžíci másla (druhou lžíci másla přidáme k hotové rýži, aby mělo rizoto krémovější konzistenci). Necháme vývar trochu zredukovat, abychom získali tmavý houbový sosík, který hříbky krásně oglazuje. Potom už jen lehce osolíme a opepříme. Přidáme špetku kmínu a 1 lžičku petrželové natě.

  4. Nezapomínáme si hlídat rýži a pokaždé když už se nám vývar skoro vyvaří, přilijeme další naběračku. Podle druhu rýže se liší doba vaření a množství vývaru, ale ten půllitr je základ. Používám kulatozrnnou rýži natural (přírodní nebroušená a neleštěná rýže). Pokud se předem nenamočí, u sporáku můžeme stát až 1hod. Namočená rýže je hotová za 25-30 minut.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!