Koláč z kompotovaných borůvek s jogurtem

Recepty, Moučníky

Suroviny

Těsto:
400 g hladké mouky
200 g másla
120 g cukru
2 žloutky
1-2 lžíce mléka
1 lžička citronové šťávy
Náplň:
500 g hustého bílého jogurtu
100 g cukru moučka (dle chuti)
2 vejce
1 vanilkový puding
1 lžička citronové šťávy
borůvky (kompotované)
2 sáčky želatiny

Postup přípravy receptu

  1. Změklé máslo smícháme s ostatními surovinami, vypracujeme těsto (používám hnětací háky a robot), odložíme odpočívat do lednice.

  2. Suroviny na náplň smícháme dohromady, osladíme dle chuti.

  3. Menší plech či dvě kulaté formy vystříkáme olejem ve spreji (či vymažeme tukem a vysypeme moukou), těsto přes potravinářskou folii vyválíme na cca 0,5cm, přeneseme na plech/do forem, vyrovnáme vyšší okraje, naplníme jogurtovou směsí (ne až ke kraji těsta, musí zbýt místo na borůvkovou vrstvu) a pečeme v troubě na 190°C cca 15min - do zrůžovění okrajů těsta. Dáme vychladnout.

  4. Borůvky scedíme, scezenou šťávu doplníme vodou do požadovaného množství (měla jsem želatinu do 250 ml tekutin/1 balíček), osladíme dle chuti, vmícháme želatinu, zahřejeme, odstavíme, vmícháme borůvky a necháme lehce zchladnout. Jakmile začne želírovat, nalijeme na koláč a necháme ztuhnout v lednici.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!