Koláč Tvarmemák
Recepty, MoučníkySuroviny
- Těsto:
- 1/2 Hery nebo másla
- 1 vrchovatý hrnek polohrubé mouky
- 5 lžic pískového cukru
- 1/2 prášku do pečiva
- 1 vejce
- Náplň 1:
- koupená maková náplň
- můžeme si připravit doma - (uvaříme dva hrnky mletého máku ve dvou hrnkách mléka 15 minut, poté vmícháme vanilkový cukr a asi 4 lžíce pískového cukru. Můžeme přidat lžíci medu či zavařeniny a nastrouhanou citronovou kůru)
- 1 konzerva meruněk
- Náplň 2:
- 2 tvarohy
- 2 necelé hrnky mléka
- 1/2 hrnku cukru
- 1 vejce
- lžíce oleje (obejde se ale i bez něj)
- 1 sáček vanilkového pudinku
Postup Koláč Tvarmemák
Postup přípravy receptu
-
Z uvedených surovin vypracujeme těsto, které dáme na plech (já měla 27x37cm), dlaní a prsty ho rovnoměrně roztlačíme na plechu a uděláme mu vysoké okraje (asi 2 cm vysoké).
Poté na těsto rozetřeme makovou náplň, na kterou poklademe okapané půlky meruňěk řeznou stranou dolů.
Nakonec si ze všech uvedených surovin uděláme tvarohovou nápň, dobře promícháme a opatrně zalijeme meruňky.
Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů. Že je koláč hotový, poznáme podle toho, že okraje budou hnědé a tvarohová náplň pevná. Střed koláče se může ještě rosolovitě třást - po vychladnutí ztuhne.
Necháme dobře vychladnout a krájíme na řezy.