Koláč Tvarmemák

Recepty, Moučníky

Suroviny

Těsto:
1/2 Hery nebo másla
1 vrchovatý hrnek polohrubé mouky
5 lžic pískového cukru
1/2 prášku do pečiva
1 vejce
Náplň 1:
koupená maková náplň
můžeme si připravit doma - (uvaříme dva hrnky mletého máku ve dvou hrnkách mléka 15 minut, poté vmícháme vanilkový cukr a asi 4 lžíce pískového cukru. Můžeme přidat lžíci medu či zavařeniny a nastrouhanou citronovou kůru)
1 konzerva meruněk
Náplň 2:
2 tvarohy
2 necelé hrnky mléka
1/2 hrnku cukru
1 vejce
lžíce oleje (obejde se ale i bez něj)
1 sáček vanilkového pudinku

Postup přípravy receptu

  1. Z uvedených surovin vypracujeme těsto, které dáme na plech (já měla 27x37cm), dlaní a prsty ho rovnoměrně roztlačíme na plechu a uděláme mu vysoké okraje (asi 2 cm vysoké).

  2. Poté na těsto rozetřeme makovou náplň, na kterou poklademe okapané půlky meruňěk řeznou stranou dolů.

  3. Nakonec si ze všech uvedených surovin uděláme tvarohovou nápň, dobře promícháme a opatrně zalijeme meruňky.

  4. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů. Že je koláč hotový, poznáme podle toho, že okraje budou hnědé a tvarohová náplň pevná. Střed koláče se může ještě rosolovitě třást - po vychladnutí ztuhne.

  5. Necháme dobře vychladnout a krájíme na řezy.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!