Koláč s jablíčkovo-pudingovou náplní
Recepty, MoučníkySuroviny
- 130 g másla
- 2 žloutky
- 80 g moučkového cukru
- 50 ml bílého vína
- 6 g prášku do pečiva
- 1 vanilkový cukr
- 250 g hladké mouky
- špetka citronové kůry
- Náplň:
- 300 g nastrouhaných jablek
- 50 g moučkového cukru
- 2 vanilkové pudingy
- 1 skořicový cukr
- hrst nasekaných vlašských ořechů
Postup Koláč s jablíčkovo-pudingovou náplní
Postup přípravy receptu
-
Povolené máslo nakrájíme na malé kousky, dáme do misky, přidáme žloutky, moučkový cukr, vanilkový cukr a víno s 3 vrchovatými lžícemi mouky. Ručním mixerem vyšleháme do hladkého krému. Přisypeme zbylou mouku s práškem do pečiva a vařečkou doděláme hladké těsto. Uděláme bochánek, který rozdělíme na dva stejné díly.
Formu vymažeme tukem a vysypeme hladkou moukou. Troubu zapneme na 180 °C. Vyválíme kruh velikosti dortové formy, formu položíme vrchem na těsto a odřízneme okraje. Z druhého bochánku odebereme stejnou část těsta, jako jsme odkrojili s první placky a vyválíme váleček, který dáme okolo formy a rozmáčkneme ho asi 2 cm do výšky po celé formě. Pomalu ho přimačkáváme a táhneme.
Do nastrouhaných jablek přidáme skořicový cukr, moučkový cukr, oba pudingy a nasekané ořechy, zamícháme a dáme na dno do formy. Z druhého bochánku vyválíme druhý kruh velikosti formy a dáme na jablka, opatrně vytlačíme vzduch a spojíme s těstem na bokách. Těstíčko je poddajné a pěkně se s ním pracuje. Pečeme asi 45-50 minut dozlatova. Necháme vychladnout a pak krájíme.