Gratinovaný květák se zelím a zapečený s nivou v mikrovlnce - CRISP

Recepty, Mikrovlnná trouba

Suroviny

1 menší květák
asi tak 1/4 hlávky nového zelí
muškátový květ
sůl
pepř
(jinak koření dle chuti)
asi 100 ml mléka
1 vejce
plátky nivy na pokrytí zapékací nádoby (lze vyměnit za jiný sýr)

Postup přípravy receptu

  1. Květák a zelí uvaříme, jak jsme zvyklí, ale spíš míň než do měkka, nebo na skus, mělo by to být tvrdší. Já ke květáku přidávám květ, sůl, pepř, zelí jsem jen osolila (se solí opatrně, počítala jsem už s Nivou, která je slaná dost).

  2. Rozložíme na vhodnou nádobu do mikrovlnky (já dala na Crisp talíř), neměla by to být vysoká vrstva. Pokropíme rozmíchaným vejcem s mlékem a zapneme funkci gratinování (zapékání) a vlníme 7 minut. Poklademe směs Nivou či jiným sýrem, přepneme na 500 W a vlníme dalších cca 15 minut. Přepneme na gril a necháme zhnědnout povrch – asi 10 minutek. Musíme se řídit dle své mikrovlnky, určitě to půjde i v mikrovlnce bez těchto funkcí či v normální troubě. Jen začneme radši na nižším čase a hlídáme. A je dobré si zkušenosti s časem psát, pak už se orientujeme.;-) Původně to bylo o tom, jak zlikvidovat zbylý vařený květák a zelí (měli jsme s kotletkami), ale výsledná chuť nás tak překvapila, že zařazuju na trvalé použití.;-)


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!