Koláč Rychlík (i pro diabetiky) se švestkami
Recepty, Dietní receptySuroviny
- Na těsto:
- 200 g špaldové mouky
- 100 g hladké mouky
- 50 g pohankové mouky
- 200 ml acidofilního mléka
- 30 g dia cukru na pečení
- 5 lžic oleje
- 2 vejce
- špetka soli
- sáček Kynuté těsto Express dr. Oetkera
- Na nádivku:
- 500 g tvarohu
- 3 vejce oddělíme bílky a žloutky
- 50 g rozpuštěného tuku (já dala Heru)
- 40 g fruktozy (hroznového cukru atd)
- 1 pudinkový prášek (já použila banánový, určitě jde vanilkový)
- citronová kůra nebo pomerančová kůra
- Asi 1/2 kg švestek (lze i jiné ovoce)
Postup Koláč Rychlík (i pro diabetiky) se švestkami
Postup přípravy receptu
-
Suroviny na těsto smícháme a vypracujeme těsto, aby se nelepilo na mísu ani vařečku.
Na náplň smícháme tvaroh, žloutky, pudingový prášek, citronovou kůru, cukr a umícháme, vlijeme rozpuštěný vlahý tuk a vmícháme ušlehaný sníh z bílků.
Na pekáček rozprostřeme těsto, na něj vložíme vypeckované švestky, na švestky dáme náplň. Můžeme přizdobit i povrch náplně ovocem.
Pečeme ve vyhřáté troubě na 180°C asi 45 minut. Já pekla horkovzduchem, po 30 min. jsem pekáček přikryla alobalem na 10 minut, aby se nespálil tvaroh, a pak jsem nechala 5 minut dojít ve vypnuté troubě.