Pštrosí steak s dýňovou kaší

Recepty, Jiné maso

Suroviny

Pštrosí steak:
2 pštrosí steaky z horního stehna (každý cca 200 g)
2 lžíce kvalitního olivového oleje
4 lžičky otrhaných lístků tymiánu
mořská sůl v mlýnku
barevný pepř v mlýnku
Dýňová kaše:
1 malá muškátová dýně
2 lžíce štýrského dýňového oleje
6 větviček tymiánu
3 větvičky rozmarýnu
1 lžíce smetany ke šlehání
1 lžíce másla

Postup přípravy receptu

  1. Pštrosí maso očistěte od případných blanek (většinou to ale není třeba) a připravte si dvě pěkné porce masa o výšce 3 centimetry. Lehce je naklepejte zaťatou pěstí a vmasírujte do nich 2 lžíce olivového oleje.

  2. Přisypte 4 lžičky lístků tymiánu a pořádně v nich steaky obalte. Uzavřete do vhodné nádoby (výborná je vakuová miska) a nechte odležet minimálně přes noc, lépe však až 3 dny.

  3. Před tím, než dáte maso na pánev, vyndejte ho alespoň na 2 hodiny z lednice, aby nebylo úplně chladné. Mezitím si připravte kaši. Rozehřejte si troubu na 200°C.

  4. Dýni podélně rozkrojte, oloupejte a lžící vydlabejte semínka. Dužinu nakrájejte na stejnoměrné, asi tak centimetrové kousky a vsypte do zapékací nádoby vyložené papírem na pečení. Pokapejte 2 lžícemi dýňového oleje a pořádně promíchejte, až se všechny kousky rovnoměrně zabarví.

  5. Přidejte snítky čerstvých bylinek a vložte do vyhřáté trouby. Pečte 40 minut, až dýně krásně změkne. Vyjměte bylinky (jen tuhé stonky, lístky, které opadaly, ponechte) a rozmixujte ponorným mixérem na hladkou kaši.

  6. Přidejte 1 lžíci smetany, zjemněte 1 lžící másla, osolte podle chuti a udržujte v teple (přikryjte alobalem a vložte do chladnoucí trouby).

  7. Konečně přišla chvíle na steak. Silnostěnnou pánev s nepřilnavým povrchem pořádně rozpalte na silném plameni. Aniž byste přidávali olej (na steaku je ho dost z naložení) vložte do ní maso a opékejte 4 a 1/2 minuty z každé strany (viz tipy a triky).

  8. Steak vyndejte z pánve, přesuňte na prkénko a osolte čerstvě mletou mořskou solí, stejně jako čerstvě mletým pepřem. Nechte odležet alespoň pět minut a poté zešikma prokrojte, aby byl vidět růžový střed steaku.

  9. V troubě (může být i mikrovlnné) si nahřejte talíř, do středu naservírujte kaši a na ni položte kusy pštrosího masa. Vše ještě dozdobte troškou dýňového oleje a posypte několika lístky tymiánu. Podávejte se skleničkou silného červeného vína a nezapomeňte na steakový nůž.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!