Koláč Prošívaná deka bez lepku, mléka a vajec
Recepty, MoučníkySuroviny
- 450 g bezlepkové mouky (použila jsem 200 g čirokové mouky a 250 g Doves Farm samokypřící)
- 120 g cukru
- 2 lžíce kakaa
- 1 prášek do pečiva
- 1/2 lžičky xanthanu nebo guaru
- 4 lžíce oleje
- 450 ml vody
- 400 g tofu natural
- 1 vanilkový pudink
- 400 ml rostlinného mléka nebo vody
- 1 vrchovatá lžíce instantní jáhlové kaše
- 1-2 lžíce citronové šťávy
- cukr dle chuti (dala jsem asi 5 lžic)
Postup Koláč Prošívaná deka bez lepku, mléka a vajec
Postup přípravy receptu
-
Nejdříve si připravíme tvarohovou“ náplň. V rostlinném mléce uvaříme hustý vanilkový pudink a necháme ho vychladnout. Poté ho vyšleháme s rozdrobeným tofu a ostatními surovinami do hladkého krému. Cukr a citronovou šťávu přidáváme podle chuti. Je-li směs příliš řídká, přidáme ještě trochu instantní kaše, je-li naopak hustá, naředíme kapkou vlažné vody nebo rostlinného mléka.
Těsto připravíme vyšleháním všech surovin. Rozetřeme ho na plech vyložený pečicím papírem. Připravený krém naplníme do zdobicího sáčku a nakreslíme jím na koláč šikmou mřížku. Dáme do trouby vyhřáté na 160°C (na dno přidávám plecháček vody) a pečeme asi 25 minut. Během pečení se krém lehce propadne dolů a koláčové těsto naopak vyběhne nahoru, takže vzor bude opravdu vypadat jako prošívání na dece.
Po upečení necháme krátce vystydnout na plechu a vyndáme na mřížku, aby se koláč nezapařil.