Koláč na zahřátí

Recepty, Moučníky

Suroviny

Křehké těsto:
100 g hladké mouky
100 g polohrubé mouky
100 g másla pokojové teploty
1 žloutek
2-3 lžíce studené vody
špetka soli
Náplň:
2 větší hrušky (oloupané na malé kostky)
4-5 jablek (oloupaných na tenké plátky)
1 hrst dětských piškotů podrtit (např. válečkem na těsto)
1 balení perníčků (2 hrsti podrtit - rozdrobit)
3-4 lžíce přírodního třtinového cukru
trochu mleté skořice
50 g másla
3 lžíce meruňkového džemu
l lžíce dobré slivovice

Postup přípravy receptu

  1. Troubu vyhřát na 200°C.

  2. Těsto: Vypracujeme na vále těsto, zabalíme do fólie a dáme na min.1/2hod. odpočinout do ledničky. Toto těsto je bez cukru, tak nemusíme spěchat při zpracování (jako u klasického křehkého těsta), že zteplá a po upečení není tak tvrdé.

  3. Náplň: Mezitím si nakrájíme ovoce a dáme zatím do citrónové vody, aby neztmavlo.

  4. Do pečící formy můžeme, ale nemusíme dát pečící papír.

  5. Postup: Těsto vyválíme válečkem na větší formát, než je kulatá forma (Ø 26cm), aby zbylo asi do poloviny stěny formy. Těsto propícháme vidličkou a poklademe ½ podrcených piškotů+perníčků, na to dáme nakrájené hrušky a zasypeme druhou ½ piškotů+perníčků. Nahoru poskládáme plátky jablek. Posypeme třtinovým cukrem, skořicí a poklademe plátky másla.

  6. Závěr: Pečeme při 200°C (horkovzduch 180°C) asi 50minut, potom přepneme troubu na gril a necháme ještě 3-5minut pod grilem (HLÍDÁME, protože gril dovede nemile překvapit).

  7. Pod grilem třtinový cukr ještě zkaramelizuje a koláč dostane krásnou barvu (pokud ovšem uhlídáte gril!)

  8. Ještě horký koláč potřeme meruňkovou zavařeninou, kterou jsme v mikrovlnce rozpustili spolu se slivovicí. Koláč bude možná pro někoho málo sladký, tak je může upečený více pocukrovat(třtinový cukr tak nesladí).


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!