Koláč mnoha chutí a vůní

Recepty, Moučníky

Suroviny

3 vejce
3 hrnky hladké mouky
1 hrnek oleje
1/2 hrnku moučkového cukru
1/2 hrnku třtinového hnědého cukru
1 vanilkový cukr
1,5 lžičky jedlé sody
1/2 lžičky soli
1 lžička skořice
4 jablka (hrubě strouhaná)
1 hrnek strouhaných ořechů
1 hrnek rybízu nebo brusinek
1 hrnek kokosové moučky (2 hodiny předem namočit, celé zalijeme citrónovou vodou)
Poleva:
1/2 hrnku třtinového cukru
3 lžíce másla
3 lžíce mléka
1 lžíce rumu

Postup přípravy receptu

  1. Nejdříve našleháme sníh z bílků s přidáním špetky soli. Žloutky našleháme s moučkovým cukrem, přidáme olej, třtinový cukr a vanilkový cukr a ještě chvíli zašleháme.

  2. Lehce zamícháme strouhaná jablka, rybíz, namočený kokos i s citrónovou vodou a ořechy. Nakonec zlehka přidáme sníh a přes síto mouku smíchanou se skořicí, solí a sodou. Pečeme na 180°C asi 1 hodinu.

  3. Zatím si připravíme polevu: vše kromě rumu na mírném ohni mícháme, dokud se cukr nerozpustí. Do hotového zamícháme rum a mícháním pěkně spojíme.

  4. Koláč necháme napůl vychladnout a do ještě teplého naděláme špejlí hustě dírky a zalijeme horkou polevou. Povrch rozetřeme kuchyňským štětečkem. Dáme koláč vychladnout, poleva pěkně ztuhne a udělá tenkou glazuru.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!