Koláč mnoha chutí a vůní
Recepty, MoučníkySuroviny
- 3 vejce
- 3 hrnky hladké mouky
- 1 hrnek oleje
- 1/2 hrnku moučkového cukru
- 1/2 hrnku třtinového hnědého cukru
- 1 vanilkový cukr
- 1,5 lžičky jedlé sody
- 1/2 lžičky soli
- 1 lžička skořice
- 4 jablka (hrubě strouhaná)
- 1 hrnek strouhaných ořechů
- 1 hrnek rybízu nebo brusinek
- 1 hrnek kokosové moučky (2 hodiny předem namočit, celé zalijeme citrónovou vodou)
- Poleva:
- 1/2 hrnku třtinového cukru
- 3 lžíce másla
- 3 lžíce mléka
- 1 lžíce rumu
Postup Koláč mnoha chutí a vůní
Postup přípravy receptu
-
Nejdříve našleháme sníh z bílků s přidáním špetky soli. Žloutky našleháme s moučkovým cukrem, přidáme olej, třtinový cukr a vanilkový cukr a ještě chvíli zašleháme.
Lehce zamícháme strouhaná jablka, rybíz, namočený kokos i s citrónovou vodou a ořechy. Nakonec zlehka přidáme sníh a přes síto mouku smíchanou se skořicí, solí a sodou. Pečeme na 180°C asi 1 hodinu.
Zatím si připravíme polevu: vše kromě rumu na mírném ohni mícháme, dokud se cukr nerozpustí. Do hotového zamícháme rum a mícháním pěkně spojíme.
Koláč necháme napůl vychladnout a do ještě teplého naděláme špejlí hustě dírky a zalijeme horkou polevou. Povrch rozetřeme kuchyňským štětečkem. Dáme koláč vychladnout, poleva pěkně ztuhne a udělá tenkou glazuru.