Knedlík šup sem - ze sáčku
Recepty, Pro začátečníkySuroviny
- I.Varianta:
- l sáček knedlíky s burizony od Vitany
- 3 lžíce oleje nebo rozpuštěného másla
- 1 lžíce nasekané petrželky sušené nebo čerstvé
- 1 rohlík nadrobno nakrájený
- 1 mocca lžička prášku do pečiva
- 200 ml mléka nebo vody
- II.Varianta:
- 1 sáček knedlíky s burizony od Vitany
- 1 rohlík nadrobno nakrájený
- 1 mocca lžička prášku do pečiva
- 1 čajová lžička Podravky
- 1 lžíce petrželky nasekané čerstvé nebo sušené
- 1/4 muškátový oříšek
- 3 lžíce másla nebo oleje
- 200 ml mléka nebo vody
Postup Knedlík šup sem - ze sáčku
Postup přípravy receptu
-
Na návod se nedíváme. Dáme si do velikého hrnce vařit vodu se solí.
Do mísy si vysypeme knedlíkovou směs, přidáme petrželku, nakrájený rohlík a ostatní suché koření a přisady. Lehce promícháme. Nakonec přidáme olej nebo rozpuštěné vychladlé máslo.
Potom postupně mícháme a přidáváme mléko nebo vodu. Směs nesmí být mazlavá, tak opatrně. Rukou promísíme a spojíme směs do bochánku.
Přendáme na polohrubou moukou posypanou desku a překrojíme napůl. Vytvarujeme dva knedlíky. Necháme chvilku odpočinout, než se začne vařit voda. Dáme je do vařící vody odlepíme opatrně ode dna a vaříme pod pokličkou na mírném plameni 22 minut. Jednou otočíme.
Pomocí dvou dezertních talířků knedlíky vybereme, dáme na talíř, zakryjeme mísou, aby chvilku odpočinul.
Krájíme nití a když se nám nedaří dokrojíme nožem.
I. Varianta je vhodná k výrazným omáčkám jako rajská a svíčková. II. varianta je vhodná, když se omáčka moc nepovede, což se občas milí začátečníci stává i zkušeným kuchařkám, tak ta knedle to zachrání. Hodí se k smetanovým, houbovým (houbová, ta se obzvlášť ráda zmrší) a jiným málo výrazným omáčkám.