Kližka v perníkové omáčce
Recepty, Hovězí masoSuroviny
- 800 g hovězí kližky
- 1 velká cibule
- 1 mrkev
- menší petržel
- 2 řapíky celeru nebo kousek bulvy
- 2 stroužky česneku na plátky
- 1 lžíce sádla
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- 150 ml černého piva + vývar
- 3-4 lžíce strouhaného perníku
- 1 rovná lžíce povidel
- mletý kmín+nové koření
- sůl
- pepř
Postup Kližka v perníkové omáčce
Postup přípravy receptu
-
Na sádle restujeme maso nakrájené na větší kousky. Po zatažení maso vytáhneme. Do výpeku (je-li třeba, přidáme kousek sádla), přihodíme nakrájenou cibuli na drobno. Opečeme do zlaté barvy.
Nakrájenou zeleninu na kousky s česnekem přidáme k cibuli a společně opečeme. Vmícháme protlak, spojíme a zalijeme pivem. Necháme chvíli povařit a vrátíme maso. Okořenime, podlijeme vývarem a dusíme do měkka. Dusila jsem v tlakáči cca 1/2 hodiny
Měkké maso vytáhneme. Do základu přidáme perník a povidla. Všechno chvíli povaříme. Projedeme ponorným mixérem dohladka. Vrátíme maso, prohřejeme a případně dochutíme.