Klasický Viktoriin dort s ovocem
Recepty, Dietní receptySuroviny
- Korpus:
- 100 g rostlinného másla (např. AlsanBio)
- 180 g (3/4 hrnku) cukru krupice
- 2 lžičky vanilkového extraktu (ev. čerstvé vanilky, ev. nahraďte část cukru vanilkovým cukrem)
- 240 g (1 a 3/4 hrnku) polohrubé mouky
- 2 vrchovaté lžičky prášku do pečiva
- 1/2 lžičky sody bikarbony
- špetka soli
- 125 ml (1/2 hrnku) bílého rostlinného jogurtu nebo dohladka rozmixovaného extra/firm Silken Tofu
- 125 ml (1/2 hrnku) perlivé vody nebo rostlinného mléka
- 1 lžíce jablečného octa
- 2 lžíce(applesauce)jablečné přesnídávky
- Krém:
- 1 kokosové mléko Albert (ev. jiné kokosové mléko, které dobře tuhne a dá se pěkně vyšlehat) - uložené nejméně 12 hodin v lednici
- 1 ztužovač šlehačky (není nutný, ale v létě vhodný)
- 450 g bílého rostlinného jogurtu (např. Provamel či Sojadee)
- 100 g kešu natural
- 2 lžíce cukru moučka
- 100 g rozpuštěného rafinovaného kokosového oleje (nemá kokosovou chuť, např. zn. Naturata, k dostání v bioobchodě v Bělehradské, jinou značku mají též v DM)
- citrónová šťáva dle chuti (asi z půlky většího citrónu)
- + dobrá jahodová marmeláda (skvěle se bude hodit i domácí z jahod a chia semínek)
- na ozdobu:
- jahody
- ostružiny
- maliny
Postup Klasický Viktoriin dort s ovocem
Postup přípravy receptu
-
Nejprve připravte krém, který musí ztuhnout v lednici. Kešu dobře rozmixujte s jogurtem (směs musí být úplně hladká), dle chuti přidejte cukr a citronovou šťávu. Kokosový olej rozpusťte a za stálého mixování vlijte do krému. Nechte ztuhnout v lednici.
Troubu předehřejte na 180°C a formu na dort vymažte a vysypte nebo vyložte pečícím papírem. Na korpus dobře vyšlehejte Alsan s cukrem a vanilkou (do světlého nadýchaného krému).
V jiné míse dobře promíchejte mouku, prášek do pečiva, sodu bikarbonu a sůl. Ve větším hrnku smíchejte jogurt, vodu, ocet a jablečné pyré. Do mísy s cukrem a tukem prosejte asi 1/3 mouky, lehce zamíchejte, vmíchejte polovinu tekutých ingrediencí (jogurt a spol.), opět lehce promíchejte.
Pokračujte další třetinou mouky, zbytkem tekutých ingrediencí a zakončete opět moukou. Při každém přidání lehce promíchejte vařečkou či stěrkou, dokud není směs bez velkých hrudek.
Vlijte do formy, uhlaďte a pečte na 180°C (nebo na 160°C horkovzduch) asi 35-40 minut (dort z dvojité dávky se peče přibližně hodinu). Před vyndáním z trouby udělejte test špejlí.
Mezitím, co korpus chladne, dokončete krém. Kokosové mléko dobře vyšlehejte (se ztužovačem, pokud používáte) do nadýchané šlehačky. Poté po lžících přišlehávejte ztuhlý kešu-jogurtový krém a dobře zašlehejte. Ochutnávejte až do dosažení požadované chuti/konzistence. Já nezašlehala krém celý, ale přibližně jeho polovinu, dvě třetiny. Výsledný šlehačkový krém nechte opět dobře ztuhnout v lednici.
Když je korpus vychladlý, rozkrojte ho na půl, pomažte silnější vrstvou jahodové marmelády a na tu navrstvěte šlehačkový krém (nepřežeňte to, až na korpus položíte druhou polovinu, krém trochu vytlačí do stran). Poklaďte kousky jahod.
Přiklopte druhou půlkou korpusu a dle nálady ozdobte zbylým krémem (klasický Victoria Sponge Cake lze podávat i v jednoduché neozdobené podobě - stačí pouze vršek posypat moučkovým cukrem). Skladujte v chladu. Dort je vhodné připravit den před podáváním, aby stihl proležet.