Klasické severoindické karí
Recepty, Drůbeží masoSuroviny
- 4 lžíce olivového oleje na smažení
- 2 hřebíčky
- 1 dřívko skořice
- 2 zelené zrnka kardamonu
- 1 lžička celého římského kmínu
- 1 střední cibule nasekaná
- 1,5 lžíce nasekaného zázvoru
- 6 stroužků česneku nasekaného
- 1/2 lžičky mleté kurkumy
- 1 lžíce mletého koriandru
- 1/2 lžičky chilli
- 2 rajčata anebo 1 plechovka sekaných rajčat
- 450 g malé kuře nebo horní stehna (6-8 ks) bez kůže
- 1/2 lžičky garam masala (pokud nemáte, tak se nic neděje)
- 1 hrst čerstvého koriandru
Postup Klasické severoindické karí
Postup přípravy receptu
-
Rozehřejte olej ve velkém nepřilnavém hrnci. Přidejte hřebíčky, skořici, kardamonová zrna, celý římský kmín a smažte asi 20 vteřin, dokud se nerozvine krásná vůně.
Přidejte cibuli a nechte ji zezlátnout (max. 10 min.), míchejte často.
Přimíchejte zázvor, česnek a smažte cca 1 minutu za stálého míchání, než přidáte špetku soli a všechno mleté koření. Nechte jen asi 15 sekund a přidejte rajčata, přiveďte k varu a vařte asi 10 minut, dokud se nevyvaří zbytečná voda a olej zůstává na krajích hrnce.
Přidejte kuře a při střední-vyšší teplotě jej nechte trošku zhnědnout, ať se hezky srazí bílkovina.
Přidejte tolik vody, abyste skoro kuře potopili (asi 350 ml), přiveďte k varu a vařte při mírné teplotě, dokud není dostatečně provařeno. Čím pomaleji jej budete vařit, tím lepší bude. Stačí 15 minut na menší kousky, 25-30 minut na ty větší. Zkuste vidličkou - až je měkké, tak je hotové.
Přidávám ještě trochu hrášku a vařím dalších pár minut, jídlo je pak krásně barevné.
Přidejte garam masalu a lístky koriandru a servírujte s rýží nebo indickým chlebem a raitou a čátní.
Tohle jídlo je jako guláš - je nejlepší druhý den. Na rozdíl od thajských karí, která je nejlepší jíst hned, se indická karí přes noc ještě rozleží, maso do sebe nabere tu parádní chuť a druhý den je nejlepší (pokud to tak dlouho vydržíte).