Jablkový závin z tvarohového těsta

Recepty, Moučníky

Suroviny

350 g polohrubé mouky
250 g tvarohu
250 g másla (Zlatá Haná, Hera)
1/2 balíčku prášku do pečiva (balíček 13 g)
1 vejce na potření
jablka
mletá skořice
cukr krupice
mletý cukr na posypání

Postup přípravy receptu

  1. Z mouky, prášku do pečiva, tvarohu a tuku zpracujeme vláčné těsto a rozdělíme na 2-3 díly. Každý díl na pomoučněném vále tence rozválíme na délku plechu a šířku 15-20 cm. Radýlkem z bočních stran uděláme šikmé pásky do 1/3 rozváleného těsta, střed zůstane plný.

  2. Jablka oloupáme, vyjadřincujeme a nastrouháme na struhadle s většími oky, šťávu vymačkáme. Rozložíme na střed rozváleného těsta, posypeme skořicí, krupicovým cukrem a překládáme nakrájenými pásky z jedné strany na druhou, konce spojíme a zmáčkneme k sobě.

  3. Opatrně přeneseme na plech s pečícím papírem, potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme na 200°C dočervena. Vychladlé pocukrujeme mletým cukrem.

  4. Pásky můžeme nakrájet taky až po rozložení jablek středem těsta. Náplň může být i maková, ze sušených hrušek, zelná, ořechová, co kdo má rád. V původním receptu se těsto udělá večer a peče se druhý den, já peču hned. Pásky si můžeme nakrájet i tenčí 1 cm.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!