Jablkový závin z tvarohového těsta
Recepty, MoučníkySuroviny
- 350 g polohrubé mouky
- 250 g tvarohu
- 250 g másla (Zlatá Haná, Hera)
- 1/2 balíčku prášku do pečiva (balíček 13 g)
- 1 vejce na potření
- jablka
- mletá skořice
- cukr krupice
- mletý cukr na posypání
Postup Jablkový závin z tvarohového těsta
Postup přípravy receptu
-
Z mouky, prášku do pečiva, tvarohu a tuku zpracujeme vláčné těsto a rozdělíme na 2-3 díly. Každý díl na pomoučněném vále tence rozválíme na délku plechu a šířku 15-20 cm. Radýlkem z bočních stran uděláme šikmé pásky do 1/3 rozváleného těsta, střed zůstane plný.
Jablka oloupáme, vyjadřincujeme a nastrouháme na struhadle s většími oky, šťávu vymačkáme. Rozložíme na střed rozváleného těsta, posypeme skořicí, krupicovým cukrem a překládáme nakrájenými pásky z jedné strany na druhou, konce spojíme a zmáčkneme k sobě.
Opatrně přeneseme na plech s pečícím papírem, potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme na 200°C dočervena. Vychladlé pocukrujeme mletým cukrem.
Pásky můžeme nakrájet taky až po rozložení jablek středem těsta. Náplň může být i maková, ze sušených hrušek, zelná, ořechová, co kdo má rád. V původním receptu se těsto udělá večer a peče se druhý den, já peču hned. Pásky si můžeme nakrájet i tenčí 1 cm.