Kávový dort s marcipánem

Recepty, Dorty

Suroviny

Piškot:
14 vajec
14 polévkových lžic cukr krystal
14 polévkových lžic polohrubé mouky
2 kávové lžičky mleté kávy jak nabereme
1/2 prášku do pečiva
Krém:
500 g másla
1000 ml mléka
2 vanilkové cukry
8 vrchovatých lžic kukuřičný škrob(Gustin,Ruf)
cukr moučka
mandlové aroma
Marcipán na potažení:
200 g sušeného mléka
400 g cukr moučka
1 polévková lžíce oleje
1 kávová lžička mandlové aróma
voda podle potřeby
marmeláda
marcipánová modelovací hmota na ozdoby

Postup přípravy receptu

  1. Piškot: 7 vajec + 7 polévkových lžic cukru ušleháme dohusta. Lehce vmícháme 7 polévkových lžic mouky, do které jsme zamíchali 1 kávovou lžičku kávy a 1/4 prášku do pečiva. Stejnoměrně rozetřeme na plech s pečícím papírem, dáme do předehřáté trouby a na 180°C upečeme dočervena, necháme vychladit. Takto si upečeme 2 pláty.

  2. Krém: 700 ml mléka uvedeme do varu, přidáme zbytek mléka, ve kterém jsme rozmíchali škrob a přidáme vanilkový cukr. Za stálého míchání uvaříme hustou kaši, necháme vychladit, občas promícháme. Máslo rozšleháme a po částech přidáváme vychladlou kaši. Podle chuti přidáme cukr a aróma.

  3. Marcipán: Do mísy prosejeme mléko a cukr, přidáme olej, aróma a po troškách přidáváme vodu. Vypracujeme těsto trošku řidší než na růžičky.

  4. Skládání dortu: Z obou dvou plátů odkrojíme 1/3. Z větší části plátu stáhneme papír, potřeme marmeládou, krémem a přiložíme menší díly(1/3). Opět potřeme marmeládou, krémem a přiklopíme 2 plátem tak, aby papír byl nahoře a papír stáhneme.Boky i povrch potřeme krémem a pokryjeme rozváleným marcipánem. Marcipán si rozválíme mezi 2 mikroténovými sáčky. Dozdobíme krémem a květy z marcipánu, které jsme si udělali den dopředu.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!