Kávový dort s marcipánem
Recepty, DortySuroviny
- Piškot:
- 14 vajec
- 14 polévkových lžic cukr krystal
- 14 polévkových lžic polohrubé mouky
- 2 kávové lžičky mleté kávy jak nabereme
- 1/2 prášku do pečiva
- Krém:
- 500 g másla
- 1000 ml mléka
- 2 vanilkové cukry
- 8 vrchovatých lžic kukuřičný škrob(Gustin,Ruf)
- cukr moučka
- mandlové aroma
- Marcipán na potažení:
- 200 g sušeného mléka
- 400 g cukr moučka
- 1 polévková lžíce oleje
- 1 kávová lžička mandlové aróma
- voda podle potřeby
- marmeláda
- marcipánová modelovací hmota na ozdoby
Postup Kávový dort s marcipánem
Postup přípravy receptu
-
Piškot: 7 vajec + 7 polévkových lžic cukru ušleháme dohusta. Lehce vmícháme 7 polévkových lžic mouky, do které jsme zamíchali 1 kávovou lžičku kávy a 1/4 prášku do pečiva. Stejnoměrně rozetřeme na plech s pečícím papírem, dáme do předehřáté trouby a na 180°C upečeme dočervena, necháme vychladit. Takto si upečeme 2 pláty.
Krém: 700 ml mléka uvedeme do varu, přidáme zbytek mléka, ve kterém jsme rozmíchali škrob a přidáme vanilkový cukr. Za stálého míchání uvaříme hustou kaši, necháme vychladit, občas promícháme. Máslo rozšleháme a po částech přidáváme vychladlou kaši. Podle chuti přidáme cukr a aróma.
Marcipán: Do mísy prosejeme mléko a cukr, přidáme olej, aróma a po troškách přidáváme vodu. Vypracujeme těsto trošku řidší než na růžičky.
Skládání dortu: Z obou dvou plátů odkrojíme 1/3. Z větší části plátu stáhneme papír, potřeme marmeládou, krémem a přiložíme menší díly(1/3). Opět potřeme marmeládou, krémem a přiklopíme 2 plátem tak, aby papír byl nahoře a papír stáhneme.Boky i povrch potřeme krémem a pokryjeme rozváleným marcipánem. Marcipán si rozválíme mezi 2 mikroténovými sáčky. Dozdobíme krémem a květy z marcipánu, které jsme si udělali den dopředu.