Kávový dort
Recepty, DortySuroviny
- Korpus:
- 100 g másla (rozpuštěného)
- 150 g pískového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 4 vejce
- 170 g polohrubé mouky
- 1 čokoládový pudink
- 1 lžíce kakaa
- 1 lžíce instantní kávy
- 1/2 prášku do pečiva
- Krém:
- 1/4 l mléka
- 150 g cukru
- smetanový pudink (popř. vanilkový)
- 1 lžíce instantní kávy
- 250 g másla (změklého)
Postup Kávový dort
Postup přípravy receptu
-
Předehřejeme si troubu na 190°C. Vymažeme si dortovou formu a vysypeme strouhankou.
Do mísy nasypeme cukr a vyklepneme celá vejce. Našleháme do pěny, přidáme ostatní ingredience a šlehačem krátce, ale dobře promícháme.
Vylijeme do formy a pečeme 20-30 minut.
Než se nám upeče korpus, připravíme si krém: Z odměřené dávky mléka si odděláme asi 5 lžic a smícháme s pudinkovým práškem. Ostatní mléko dáme do kastrolku, přidáme kávu, cukr, přivedeme k varu, přilijeme v mléce rozmíchaný puding a minutu povaříme. Necháme za občasného míchání vychladnout a vyšleháme se změklým máslem do krému.
Upečený korpus rozkrojíme, naplníme krémem, pomažeme boky, vrch a libovolně dozdobíme. Rada na konec: Při krájení dortu vždy namočte nůž do teplé vody a řez bude krásně rovný.