Kaštanový krém s hříbky
Recepty, PolévkySuroviny
- 1 l zeleninového vývaru
- asi 800 g jedlých kaštanů - potřebujeme 600 g vyloupaných
- 3 lžíce másla
- 450 g čerstvých hříbků nebo mražených hříbků (sušených stačí 125 g)
- 3 stroužky česneku
- 1 chilli paprička
- hrst petrželky
- 200 ml smetany ke šlehání
- 6 krajíčků tmavé bagety
- chilli olej
- olivový olej na dozdobení popř ořechový olej
- sůl
Postup Kaštanový krém s hříbky
Postup přípravy receptu
-
Kaštany si na nejzaoblenější části nařízneme do kříže. Klidně můžeme říznout i do jádra - nevadí to. Kaštany vložíme do vroucí vody a vaříme asi 10 minut. Pak vyndáme vždy jen pár kaštanů a horké je oloupeme. Při chladnutí slupka opět tvrdne. Pokud by se nám to stalo, tak kaštan vrátíme do horké vody.
Když máme všechny oloupané, dáme jádra do vývaru a vaříme asi 30 minut - do změknutí.
Mezitím si nakrájíme hříbky, rozpustíme máslo a houby na něm dozlatova opečeme. Pokud máme sušené, tak je nejdříve namočíme na 10 minut do vlažné vody, pak slijeme, vymačkáme vodu a pokračujeme jako s čerstvými.
Česnek nakrájíme na malinké kostičky a chvilku před dokončením vmícháme do hub. Totéž i s petrželkou. Promícháme, lehce přisolíme a stáhneme z ohně.
Uvařené kaštany rozmixujeme s vývarem, přilijeme smetanu, přidáme na jemno nasekanou chilli papričku a podle chuti dosolíme. Prohřejeme a podle hustoty, můžeme doředit smetanou nebo vývarem.
Plátky bagety nasucho opečeme.
Krém rozdělíme do talířů, ozdobíme restovanými hříbky s petrželí, opečeným toustem a zakápneme olejem.