Kaštanová polévka se zázvorem a chilli
Recepty, PolévkySuroviny
- 300 g syrových jedlých kaštanů nebo 2 balení loupaných
- 1 mrkev
- 1 řapík celeru
- 4 šalotky
- 4 plátky kořene zázvoru
- 100 g másla
- 750 ml kuřecího vývaru
- 100 ml smetany ke šlehání
- sůl
- pepř
- petrželka a špetka sušené drcené chilli papričky do talíře
Postup Kaštanová polévka se zázvorem a chilli
Postup přípravy receptu
-
Kaštany můžeme upéct v troubě cca 15 min na 200°c, uvařit ve vodě nebo uvařit v mikrovlnce se lžící vody za 2,5 minuty/750W, vždy musí být předem na vypouklé straně naříznuté do kříže. Oloupat se musí ihned, po vychladnutí už to nejde. Používám vařené v Mwt nebo loupané balené.
Mrkev a řapík nasekáme, nastrouháme nebo umeleme. Do hrnce dáme máslo a na něm zpěníme nahrubo nakrájenou cibulku, přidáme zeleninu, promícháme a krátce orestujeme.
Zalijeme vývarem, přidáme kaštany (pár necháme na ozdobu), zázvor a vaříme 15- 20 minut. Přidáme smetanu, sůl, pepř, necháme přejít varem, rozmixujeme. Podáváme ozdobené několika plátky kaštanů se špetkou sušené drcené chilli papričky a nasekanou petrželkou.
Do hotové polévky můžeme na talíři vložit směs orestovaných hub nebo podáváme s opečeným toustem.