Karlovarský knedlík, z televize okoukaný a s úspěchem vyzkoušený
Recepty, PřílohySuroviny
- Na čtyři porce knedlíku:
- 7 rohlíků nebo housek
- 2 vejce
- 175 ml mléka
- 100 g hrubé mouky (+1 KL)
- 2 lžíce nasekané petrželky
- 2 špetky muškátového květu
- sůl
Postup Karlovarský knedlík, z televize okoukaný a s úspěchem vyzkoušený
Postup přípravy receptu
-
Pečivo nakrájíme na malé kostičky, nasypeme na plech a necháme oschnout.
Po několika hodinách ho pokropíme třemi lžícemi mléka a promneme. Petrželku nasekáme a přisypeme k pečivu.
Do zvláštní misky nalijeme mléko, přidáme žloutky, rozšleháme a přisypeme hrubou mouku. Vytvoříme hladké těstíčko, které lehce osolíme a přidáme muškátový květ.
Z bílků vyšleháme tuhý sníh.
Všechny suroviny promísíme, aby se spojily a vytvořily tvarovatelnou hmotu;na závěr zlehka přimícháme tuhý sníh.
Do velkého kastrolu dáme vařit vodu.
Na kuchyňskou linku prostřeme plát potravinové fólie a naneseme na něj polovinu směsi.
Zavineme, zamotáme a systematickým vytlačováním vzduchu a formováním vytvoříme tvar podlouhlého knedlíku.
Okraje svážeme tak, aby provázek měl dostatečnou délku pro následné rozvázání. Za těmito uzlíky zavážeme okraj fólie ještě jednou, tentokrát 2 cm dál k okraji. Druhou část těsta připravíme a zformujeme stejně jako první. Takto připravené knedlíky vložíme do vroucí vody.
Po deseti minutách varu rozvážeme a odstraníme první uzlíčky, aby měly knedlíky prostor k nabývání.
Vaříme dalších 10-15 minut (podle velikosti šišek - průměru 10 cm a délce 20 cm odpovídá celkem 20 minut varu), vyndáme a odstraníme fólii. Krájíme na plátky, horké pomocí režné nitě.