Karlovarský knedlík, z televize okoukaný a s úspěchem vyzkoušený

Recepty, Přílohy

Suroviny

Na čtyři porce knedlíku:
7 rohlíků nebo housek
2 vejce
175 ml mléka
100 g hrubé mouky (+1 KL)
2 lžíce nasekané petrželky
2 špetky muškátového květu
sůl

Postup přípravy receptu

  1. Pečivo nakrájíme na malé kostičky, nasypeme na plech a necháme oschnout.

  2. Po několika hodinách ho pokropíme třemi lžícemi mléka a promneme. Petrželku nasekáme a přisypeme k pečivu.

  3. Do zvláštní misky nalijeme mléko, přidáme žloutky, rozšleháme a přisypeme hrubou mouku. Vytvoříme hladké těstíčko, které lehce osolíme a přidáme muškátový květ.

  4. Z bílků vyšleháme tuhý sníh.

  5. Všechny suroviny promísíme, aby se spojily a vytvořily tvarovatelnou hmotu;na závěr zlehka přimícháme tuhý sníh.

  6. Do velkého kastrolu dáme vařit vodu.

  7. Na kuchyňskou linku prostřeme plát potravinové fólie a naneseme na něj polovinu směsi.

  8. Zavineme, zamotáme a systematickým vytlačováním vzduchu a formováním vytvoříme tvar podlouhlého knedlíku.

  9. Okraje svážeme tak, aby provázek měl dostatečnou délku pro následné rozvázání. Za těmito uzlíky zavážeme okraj fólie ještě jednou, tentokrát 2 cm dál k okraji. Druhou část těsta připravíme a zformujeme stejně jako první. Takto připravené knedlíky vložíme do vroucí vody.

  10. Po deseti minutách varu rozvážeme a odstraníme první uzlíčky, aby měly knedlíky prostor k nabývání.

  11. Vaříme dalších 10-15 minut (podle velikosti šišek - průměru 10 cm a délce 20 cm odpovídá celkem 20 minut varu), vyndáme a odstraníme fólii. Krájíme na plátky, horké pomocí režné nitě.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!