Kapusta dušená na slanině
Recepty, Zeleninová jídlaSuroviny
- 500 g kapusty
- sádlo nebo olej
- 1 větší cibule
- 200 g moravské slaniny či česnekového boku...
- 2-3 stroužky česneku, dle chuti
- sůl
- pepř mletý
- špetka muškátového květu
Postup Kapusta dušená na slanině
Postup přípravy receptu
-
Na lžíci sádla nebo oleje osmažíme pokrájenou cibuli dosklovata. Následně přidáme osmažit i na nudličky nebo kostičky pokrájenou slaninu nebo česnekový bok, ke konci smažení přisypeme na nudličky pokrájenou kapustu a nasekaný česnek.
Za občasného promíchání necháme kapustu maličko povadnout, ochutíme ji solí, pepřem a muškátovým květem, podlijeme ji jen minimálně a dusíme do změknutí na skus. Nerozdusit na kaši! Já si pomohl tlakovým hrncem, kdy jsem ke kapustě přidal jen jednu lžíci vody, hrnec s horkou kapustou zavřel a po vyskočení ventilu ihned odstavil.
Kapustu ničím nezahušťujeme, zůstává jen ve vlastní šťávě se slaninou.
Podáváme s bramborem, pečenými nebo bramborovými knedlíky, noky, chlebem...