Kakaový koláč s ovocem
Recepty, MoučníkySuroviny
- 4 žloutky (měly by mít pokojovou teplotu)
- ¾ hrnku krupicového cukru
- 1 lžíce vody
- 8 lžic rozpuštěného másla
- špetka soli
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 6 lžic kakaového prášku
- 7 ½ lžic polohrubé mouky
- 2 hrnky teplého mléka
- 4 bílky
- 1 lžička octa
- moučkový cukr a maliny nebo jiné ovoce na ozdobu
Postup Kakaový koláč s ovocem
Postup přípravy receptu
-
Předehřejte troubu na 160 °C. Vyšlehejte žloutky s cukrem a vodou. Vmíchejte rozpuštěné máslo, špetku soli a vanilkový extrakt.
V jiné míse smíchejte kakao s moukou a směs zašlehejte do těsta. Postupně zašlehejte i mléko.
V jiné míse vyšlehejte bílky s octem, dokud se nebudou tvořit nadýchané vršky. Sníh vmíchejte po dávkách do kakaového těsta. Pracujte velmi pomalu, aby sníh zůstal nadýchaný.
Těsto vlijte do formy s rozměry 20 cm x 20 cm vyložené pečícím papírem a pečte asi hodinu. Povrch by měl ztuhnout a střed by se měl třást jako pudink. Nechte koláč kompletně zchladnout, než ho rozkrojíte. Nakrájejte ho na kostky či kosočtverce, poprašte moučkovým cukrem a dozdobte malinami či jiným ovocem.