Domácí pletýnky

Recepty, Slané pečivo

Suroviny

400 g hladké mouky
1/2 droždí
lžička soli
lžička cukru
1,5 dcl vody (vlažné)
20 ml oleje
1 celé vejce

Postup přípravy receptu

  1. Zaděláme klasicky kvásek, do mísy dáme prosátou mouku, přidáme vodu a olej, dáme kvásek, půlku vajíčka, sůl. Těsto pořádně zapracujeme, když by bylo řídké, můžeme přidat ještě trochu mouky.

  2. Bochánek přikryjeme a dáme kynout. Po vykynutí můžeme těsto ještě propracovat v ruce, ale nemusíme. Těsto si rozdělíme (záleží na tom, jestli chceme dělat pletýnky nebo např. bulky).

  3. Pletýnku uděláme tak, že si připravíme 3 malé bochánky, které rozválíme na dlouhou nudli o tloušťce cca 1,5 cm a upleteme pletýnku. Položíme na plech, přikryjeme utěrkou a necháme ještě 15 minut dokynout.

  4. Potřeme zbylou půlkou vajíčka, posypeme solí a kmínem a pečeme při teplotě 180°C dozlatova.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!