Kadlíkova kachní kalorickocholesterolová pomazánka
Recepty, PomazánkySuroviny
- kachní škvarky (z cca 2,5 kg kachních kůží, sádla a ořezu)
- 0,5 kg kachních jater
- 0,5 kg vařeného kachního masa z trupů
- 0,5 l kachního sádla
- 0,25 kg vepřového sádla
- houbový prášek
- sušená pálivá paprika
- česnek
- sůl
- pepř
Postup Kadlíkova kachní kalorickocholesterolová pomazánka
Postup přípravy receptu
-
Kachní kůže, sádlo, i libový ořez /všechno, co se dalo ožpižlat z kachních trupů, už jednou ořezaných/ jsem nakrájel na kostky a pomalu vyškvařil sádlo. První skleničku 0,7 litru jsem si uložil, jakožto správnou moravskou obdobu řeckého olivového oleje.
Hotové škvarky /po notné konzumaci ještě teplých, s čerstvým chlebem/, jsem pomlel na mlýnku, na prostřední šajbě.
Na zbytku sádla jsem osmažil nakrájené kachní játra, a taktéž pomlel.
Uvařené kachní trupy jsem obral, část masa zkonzumoval okamžitě, část dal do polívky, a zbytek - opět pomlet.
Vzniklou směs jsem promíchal, přidal rozpuštěné sádlo, okořenil houbovým práškem, rozetřeným česnekem, solí, pepřem, trochou papriky.
Čtyři půlkilové skleničky jsem zavařil, zbytek uchoval v lednici. To asi ani nebylo třeba, bylo zkonzumováno během soboty a neděle. Servíroval jsem na opečených toustech, pokladené plátkama česneku, zasypané řeřichou a pokapané chilli omáčkou.