Jizerské tvarohovo-bramborové placky
Recepty, Bramborová jídlaSuroviny
- asi 450 g den předem uvařených brambor
- 30 g malých rozinek (neměly by to být sultánky)
- 2 vejce
- špetka soli
- asi 75 g polohrubé mouky
- 450 g tvarohu (já dala nízkotučný)
- 4 lžíce cukru krupičky
- vanilkový cukr
- kůra z 1 dobře omytého citrónu nebo sušená citronová kůra
- olej na smažení
- Na povrch placek:
- povidla
- skořicový cukr
- šlehačka
- sladký tvaroh
- třešňový kompot
- rostlinnou šlehačku
Postup Jizerské tvarohovo-bramborové placky
Postup přípravy receptu
-
Brambory oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle (na jemných slzičkách), případně rozmixujeme. Rozinky vypereme v horké vodě (není třeba je namáčet), přidáme s ostatními ingrediencemi k bramborám a pořádně vypracujeme těsto pomocí vidličky nebo vhodné vařečky.
Těsto by nemělo být moc řídké, ale ani příliš tuhé. Mělo by lepit na ruce jen lehce. Ruce si zaprášíme moukou a z těsta tvarujeme placičky o velikosti dlaně, které ihned vkládáme do rozpáleného oleje a smažíme velmi zvolna dorůžova po obou stranách.
Z uvedeného množství bylo 14 placek. Na talíři pak ozdobíme tím, co máme rádi, skořicový cukr, povidla, šlehačka, sladký tvaroh, třešňový či višňový kompot nebo jen tak bez ničeho.
Chuťově jsou velmi lehounké, doslova se rozplývají na jazyku, chutnají sladko kysele. Jako nápoj vřele doporučuji bílou kávu nejlépe z melty či překapávanou. Placky, pokud zbudou, jsou vynikající i studené.