Jizerské vepřové na houbové smetaně

Recepty, Vepřové maso

Suroviny

500 g vepřová plec – (nakrájené na kostky)
500 g hub – čerstvé nebo mražené (ne sušené ani v kyselém nálevu)
250 ml sladké smetany (aspoň 40%)
1 větší cibule
1 KL mletého nového koření
celý kmín
drcený kmín dle chuti (já dávám i 1/2 sáčku)
1 PL citronové šťávy
chlebová strouhanka na zahuštění
2 PL světlého piva (nemusí být)
sůl
pepř dle vlastní chuti
tuk
vývar nebo voda

Postup přípravy receptu

  1. Na rozpáleném tuku zpěníme a lehounce zasmahneme nadrobno nakrájenou cibuli.

  2. Vhodíme maso, orestujeme, přidáme nové koření, drcený kmín, sůl, citronovou šťávu, podlijeme jen do výše masa a dusíme asi 30 minut – téměř do měkka.

  3. Mezitím si v malém kastrolku udusíme houby na kousku tuku s celým kmínem a necháme vychladnout. Poté smícháme se smetanou a pečlivě vymícháme.

  4. Přidáme k masu, přidáme i pivo (lze vynechat), zahustíme na požadovanou hustotu chlebovou strouhankou – (nepatří tam jíška, mouka – ale pokud nemáme chléb či normální strouhanku z rohlíků, lze i to – jen to má jinou chuť).

  5. Vypneme plotýnku a necháme 10 minut dojít za občasného míchání, aby se neutvořil škraloup – nepřidáváme jiný tuk, jen dosolíme či dopepříme dle chuti.Příloha: rýže, těstoviny, knedlíky.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!