Jizerské vepřové na houbové smetaně
Recepty, Vepřové masoSuroviny
- 500 g vepřová plec – (nakrájené na kostky)
- 500 g hub – čerstvé nebo mražené (ne sušené ani v kyselém nálevu)
- 250 ml sladké smetany (aspoň 40%)
- 1 větší cibule
- 1 KL mletého nového koření
- celý kmín
- drcený kmín dle chuti (já dávám i 1/2 sáčku)
- 1 PL citronové šťávy
- chlebová strouhanka na zahuštění
- 2 PL světlého piva (nemusí být)
- sůl
- pepř dle vlastní chuti
- tuk
- vývar nebo voda
Postup Jizerské vepřové na houbové smetaně
Postup přípravy receptu
-
Na rozpáleném tuku zpěníme a lehounce zasmahneme nadrobno nakrájenou cibuli.
Vhodíme maso, orestujeme, přidáme nové koření, drcený kmín, sůl, citronovou šťávu, podlijeme jen do výše masa a dusíme asi 30 minut – téměř do měkka.
Mezitím si v malém kastrolku udusíme houby na kousku tuku s celým kmínem a necháme vychladnout. Poté smícháme se smetanou a pečlivě vymícháme.
Přidáme k masu, přidáme i pivo (lze vynechat), zahustíme na požadovanou hustotu chlebovou strouhankou – (nepatří tam jíška, mouka – ale pokud nemáme chléb či normální strouhanku z rohlíků, lze i to – jen to má jinou chuť).
Vypneme plotýnku a necháme 10 minut dojít za občasného míchání, aby se neutvořil škraloup – nepřidáváme jiný tuk, jen dosolíme či dopepříme dle chuti.Příloha: rýže, těstoviny, knedlíky.