Jehněčí na meruňkách

Recepty, Jiné maso

Suroviny

500 g jehněčího hřbetu bez kosti
10 ks sušených meruněk
plátek másla
Na marinádu:
šťáva z jednoho velkého pomeranče
1 dl červeného sladšího vína
1 dl zeleninového vývaru
3 polévkové lžíce olivového oleje
1 polévková lžíce meruňkové marmelády
1/2 kávové lžičky mletého pepře
1 kávová lžička mleté skořice
1 prolisovaný stroužek česneku
3 snítky čerstvého rozmarýnu

Postup přípravy receptu

  1. Do hlubší misky s víkem si z uvedených surovin připravíme a dobře rozmícháme marinádu. Maso opláchneme, odstraníme případný tuk a blanky, vložíme vcelku do misky s marinádou a necháme nejlépe do druhého dne přikryté víčkem v lednici uležet.

  2. Zapneme si troubu na rozehřátí. Maso s marinádou přendáme do kastrolu, nebo zapékací mísy, přidáme sušené meruňky, přiklopíme poklicí a pečeme na středním stupni 45minut.

  3. Poté pokličku odstraníme a dopékáme do změknutí masa za občasného přelití šťávou.

  4. Měkké maso vyndáme, nakrájíme na silnější plátky a uchováme v teple. Ve výpeku vidličkou rozmačkáme část meruněk, přidáme plátek másla na zjemění a prohřejeme.

  5. Plátky masa servírujeme na nahřáté talíře a přeléváme šťávou. Jako přílohu jsem zvolila šťouchané brambory s mrkví a zelenou natí lahůdkové cibulky.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!