Jehněčí na meruňkách
Recepty, Jiné masoSuroviny
- 500 g jehněčího hřbetu bez kosti
- 10 ks sušených meruněk
- plátek másla
- Na marinádu:
- šťáva z jednoho velkého pomeranče
- 1 dl červeného sladšího vína
- 1 dl zeleninového vývaru
- 3 polévkové lžíce olivového oleje
- 1 polévková lžíce meruňkové marmelády
- 1/2 kávové lžičky mletého pepře
- 1 kávová lžička mleté skořice
- 1 prolisovaný stroužek česneku
- 3 snítky čerstvého rozmarýnu
Postup Jehněčí na meruňkách
Postup přípravy receptu
-
Do hlubší misky s víkem si z uvedených surovin připravíme a dobře rozmícháme marinádu. Maso opláchneme, odstraníme případný tuk a blanky, vložíme vcelku do misky s marinádou a necháme nejlépe do druhého dne přikryté víčkem v lednici uležet.
Zapneme si troubu na rozehřátí. Maso s marinádou přendáme do kastrolu, nebo zapékací mísy, přidáme sušené meruňky, přiklopíme poklicí a pečeme na středním stupni 45minut.
Poté pokličku odstraníme a dopékáme do změknutí masa za občasného přelití šťávou.
Měkké maso vyndáme, nakrájíme na silnější plátky a uchováme v teple. Ve výpeku vidličkou rozmačkáme část meruněk, přidáme plátek másla na zjemění a prohřejeme.
Plátky masa servírujeme na nahřáté talíře a přeléváme šťávou. Jako přílohu jsem zvolila šťouchané brambory s mrkví a zelenou natí lahůdkové cibulky.