Balzamikový bůček s karamelizovanými jablky
Recepty, Vepřové masoSuroviny
- 1 kg vykostěného prorostlého bůčku zbaveného kůže
- 175 g tmavého třtinového cukru
- 2 lžíce tmavého třtinového cukru navíc na jablka
- 125 ml balzamikového octa + další k podávání
- 2 stroužky česneku drcené
- mořská sůl
- čerstvě mletý pepř
- 2–4 jablka nakrájená na plátky
Postup Balzamikový bůček s karamelizovanými jablky
Postup přípravy receptu
-
Troubu předehřejte na 160°C (já peču v troubě kuchyňského sporáku).
Nakrájejte bůček na kostky velikosti sousta, napíchejte je na kovové jehly a vyrovnejte do zapékací nádoby.
Smíchejte cukr, 250 ml vody, balzamikový ocet a česnek, osolte a opepřete.
Nalijte na maso a překryjte alobalem nebo víkem od pekáče. Pečte v troubě 30 minut.
Sejměte alobal či poklici, zvyšte teplotu na 200 °C (nebo přiložte do kamen, jako já) a dopékejte za občasného obracení asi ještě hodinu, až povrch zkaramelizuje.
Rozpalte nepřilnavou pánev, nasypte do ní cukr a jablka a opékejte cca 2 minuty, až zkaramelizují. Podávejte s bůčkem a pár kapkami balzamikového octa.