Balzamikový bůček s karamelizovanými jablky

Recepty, Vepřové maso

Suroviny

1 kg vykostěného prorostlého bůčku zbaveného kůže
175 g tmavého třtinového cukru
2 lžíce tmavého třtinového cukru navíc na jablka
125 ml balzamikového octa + další k podávání
2 stroužky česneku drcené
mořská sůl
čerstvě mletý pepř
2–4 jablka nakrájená na plátky

Postup přípravy receptu

  1. Troubu předehřejte na 160°C (já peču v troubě kuchyňského sporáku).

  2. Nakrájejte bůček na kostky velikosti sousta, napíchejte je na kovové jehly a vyrovnejte do zapékací nádoby.

  3. Smíchejte cukr, 250 ml vody, balzamikový ocet a česnek, osolte a opepřete.

  4. Nalijte na maso a překryjte alobalem nebo víkem od pekáče. Pečte v troubě 30 minut.

  5. Sejměte alobal či poklici, zvyšte teplotu na 200 °C (nebo přiložte do kamen, jako já) a dopékejte za občasného obracení asi ještě hodinu, až povrch zkaramelizuje.

  6. Rozpalte nepřilnavou pánev, nasypte do ní cukr a jablka a opékejte cca 2 minuty, až zkaramelizují. Podávejte s bůčkem a pár kapkami balzamikového octa.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!