Jednoduchý boršč - postup krok po kroku

Recepty, Polévky

Suroviny

500-700 g předního hovězího masa s kostí (nejlepší je krk nebo přední hrudí)
1 velká nebo 2 střední červené řepy
čtvrtka (nebo i klidně méně) hlávky bílého zelí
2 mrkve
1 větší kořen petržele
čtvrtka bulvy celeru
1 menší cibule
3-4 střední brambory
1 malý rajčatový protlak
1-2 stroužky česneku
vinný ocet
barevný pepř
nové koření
celý kmín
bobkový list
zakysaná smetana
Podravka Natura (cca 1/2 až 1 lžíce), anebo jen sůl
čerstvá petrželka - nať, nebo koriandr, příp. i kopr

Postup přípravy receptu

  1. Hovězí maso opláchneme ve studené vodě a dáme do většího hrnce (5 l a více). Zalijeme studenou vodou tak, aby bylo ponořeno a voda nad masem byla cca 3-4 cm.

  2. Takto vaříme 40 min. Jakmile se začne tvořit pěna, tuto (např. jemným sítkem) vysbíráme a vyhodíme.

  3. Mezitím opláchneme mrkev, petržel a celer, oloupeme cibuli a česnek. Mrkev, petržel a celer rozpůlíme a spolu s česnekem a celou cibulí, po 40 min vaření masa, přidáme do hrnce a vše vaříme dalších 50 min.

  4. V čase, co se vaří maso se zeleninou, oloupeme červenou řepu a nakrájíme na kostičky, dáme do misky. Dále připravíme zelí - odstraníme košťál ze středu, zelí nakrájíme na fleky a dáme do jiné misky. Připravíme brambory, ale zatím neloupeme.

  5. Těsně předtím, než se maso dovaří, rozpálíme (asi 5 min) pánev bez tuku. Maso se uvařilo, nejprve vyjmeme zeleninu (tu vyhodíme, anebo použijeme na něco jiného), pak i maso, které odložíme někam na talíř, aby vychladlo. Poté dáme na pánev na kostičky nakrájenou řepu a restujeme (asi 7 min), můžeme ji přitom pokapat vinným octem (pak ale nemůžeme nakonec použít kysanou smetanu). Řepu promícháváme, nesmíme ji spálit. Mezitím oloupeme brambory a nakrájíme je na kostičky, dáme do misky. Dáme extra vařit vodu do konvice.

  6. Zapneme větší teplotu pod hrncem. Do vývaru dáme ponorné sítko, ve kterém bude: barevný pepř, 2 kuličky nového koření a trocha celého kmínu. Do vývaru taktéž vhodíme pár lístků bobkového listu, přidáme malý rajský protlak, Podravku Naturu, anebo jen sůl, jak kdo chce. Přidáme následující suroviny: restovanou červenou řepu - vaříme celkově 25 min, nakrájené zelí - vaříme celkově 20 min a brambory - vaříme celkově 10 min. Pokud je málo vody, přilijeme z konvice čerstvě uvařenou.

  7. Mezitím vychladlo maso, obereme ho a nakrájíme na malé kousky. Toto opět přidáme do hrnce.

  8. Když je boršč hotový, můžeme (ale nemusíme), přidat nakrájenou čerstvou petrželku, anebo koriandr, případně i kopr. Jednotlivé porce lze pak dochutit zakysanou smetanou (pokud jsme nepoužili ocet).


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!