Jednoduché domácí Marshmallows

Recepty, Cukroví

Suroviny

Cukrový sirup:
450 g cukru krupice
300 ml vody
Želatina:
100 ml horké vody
2 želatiny v prášku (balení po 20 g)
Dále:
1 kl vanilkového extraktu
špetka soli
Na obalení:
3 pl cukru moučka
2 pl škrobu
zdobení dle libosti
potravinářská barva do směsi - kdo chce

Postup přípravy receptu

  1. V hrnci rozpustíme cukr krupici ve studené vodě. Přivedeme k varu, ztlumíme na nejnižší stupeň a vaříme na sirup asi 15 minut - teplota sirupu by měla být 116°C. Kdo nemá teploměr, tak nevadí, cukr se musí táhnout - zhoustne.

  2. Zatím, co se vaří cukr, rozpustíme želatinu ve 100 ml horké vody, já uvařila v konvici a želatinu zalila. Dokonale rozmícháme.

  3. Do mísy na šlehání dáme želatinu, uvařený cukrový sirup (horký) a prošleháme na nižší otáčky, než se směs spojí. Přidáme špetku soli, vanilkový extrakt a zvýšíme otáčky na maximum. Šleháme asi 10-15 minut, dokud se nevytvoří pěnová hmota - viz foto.

  4. Pekáček asi 30x40 cm vyložíme pečícím papírem. Smícháme cukr moučku a škrob a přes sítko zapudrujeme celé dno pekáčku. Kdo chce, přidá například cukrové zdobení, nebo taky jde použít třeba kokos.

  5. Hmotu vylijeme do pekáčku a uhladíme stěrkou. Kdo chce, může vylít polovinu jako já, a zbytek obarvit potravinářským barvivem (nejlépe gelovým) a dolít jako další vrstvu. Celou hmotu posypeme opět zdobením (pokud ho používáme) a cukrem smíchaným se škrobem. Necháme zatuhnout při pokojové teplotě asi 3 hodiny, já to dala do lednice, tak to trvalo asi 1,5 hodiny.

  6. Krájíme na čtverečky nebo vykrajujeme různé tvary pomocí vykrajovátek. Marshmallows obalíme na řezech ve zbytku směsi cukru a škrobu a oklepeme přebytečné množství. Můžeme napíchnout na špejle jako lízátka, cokoliv podle fantazie.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!