Jednoduché a levné koblihy

Recepty, Moučníky

Suroviny

250 ml teplé vody
30 g rozpuštěné Hery
2 žloutky
2 lžíce cukru
2 lžíce rumu
1 lžíce citronové šťávy
2 lžičky citronové kůry
špetka soli
500 g hladké mouky
21-25 g čerstvého droždí

Postup přípravy receptu

  1. Všechny suroviny dáme do pečky (tekuté, sypké) a zapneme program Těsto.

  2. Kdo pekárnu nemá, zadělá z trochy vody, cukru, mouky a všeho droždí (vše z odvážených surovin) kvásek a nechá ho 20 minut nakynout. Pak přidá zbytek surovin a vymísí těsto, které je třeba asi hodinu nechat vykynout.

  3. Po vykynutí těsto propracujeme a rozdělíme na 20 dílů (asi po 45 - 50 g), každý zakulatíme a uděláme do něj prstem hluboký důlek (až k podložce).

  4. Necháme nakynout, před vložením do vřelého oleje důlek obnovíme a smažíme nejdříve stranu s důlkem, přikryté pokličkou. Pak obrátíme a dosmažíme už bez pokličky.

  5. Po okapání na ubrousku důlek naplníme marmeládou a koblihy pocukrujeme.

  6. Můžeme dělat i jako klasické, plněné koblihy, ale tento způsob dá méně práce, zabere méně času a je jistota, že při smažení nevyteče žádná marmeláda do oleje.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!