Jednoduché a levné koblihy
Recepty, MoučníkySuroviny
- 250 ml teplé vody
- 30 g rozpuštěné Hery
- 2 žloutky
- 2 lžíce cukru
- 2 lžíce rumu
- 1 lžíce citronové šťávy
- 2 lžičky citronové kůry
- špetka soli
- 500 g hladké mouky
- 21-25 g čerstvého droždí
Postup Jednoduché a levné koblihy
Postup přípravy receptu
-
Všechny suroviny dáme do pečky (tekuté, sypké) a zapneme program Těsto.
Kdo pekárnu nemá, zadělá z trochy vody, cukru, mouky a všeho droždí (vše z odvážených surovin) kvásek a nechá ho 20 minut nakynout. Pak přidá zbytek surovin a vymísí těsto, které je třeba asi hodinu nechat vykynout.
Po vykynutí těsto propracujeme a rozdělíme na 20 dílů (asi po 45 - 50 g), každý zakulatíme a uděláme do něj prstem hluboký důlek (až k podložce).
Necháme nakynout, před vložením do vřelého oleje důlek obnovíme a smažíme nejdříve stranu s důlkem, přikryté pokličkou. Pak obrátíme a dosmažíme už bez pokličky.
Po okapání na ubrousku důlek naplníme marmeládou a koblihy pocukrujeme.
Můžeme dělat i jako klasické, plněné koblihy, ale tento způsob dá méně práce, zabere méně času a je jistota, že při smažení nevyteče žádná marmeláda do oleje.