Játra nejen se žampiony
Recepty, Pokrmy z vnitřnostíSuroviny
- 400 g očištěných jater - drůbeží, králičí...
- 150 g cibule
- 150 g žampionů
- 150 g slaniny anglické nebo Váhalovy
- olej
- česnek dle chuti, cca 2-3 stroužky
- tymián
- sůl
- pepř
- Dále:
- špecle 500 g - polotovar, nebo doma připravené
Postup Játra nejen se žampiony
Postup přípravy receptu
-
Na oleji osmažíme slaninu, ke které následně přidáme osmažit i očištěná, pokrájená játra. Po osmažení jater přidáme nasekaný česnek, tymián, hrubě pokrájenou cibuli a dále smažíme do povadnutí cibule. Poté do pánve přidáme na měsíčky pokrájené žampiony, osolíme (nebo použijeme sojovou omáčku), opepříme, ještě krátce smažíme a na cca 10 minut zaklopíme a vše necháme podusit na mírném ohni pod poklicí.
Podlévat není většinou nutné, protože žampiony pustí šťávu, ale to už si každý jistě pohlídá.
Pokud chceme sosík, přidáme do směsi cca 1 dl vody s troškou solamylu nebo hladké mouky a vše ještě krátce provaříme. Dochutíme ještě dle chuti solí, pepřem nebo sojovou omáčkou.
Podáváme s vařenými špeclemi, ale příloha jako je rýže, brambory, noky nebo chléb není také marná.