Šneky naslano nejen s cuketou

Recepty, Moučníky

Suroviny

Těsto:
300 g polohrubé mouky
1 žloutek
cca 140 ml vlažné vody
5 lžic oleje
půl lžičky soli
špetka cukru krupice
20 g droždí
Dále:
cca 200 g cukety, mladé, neloupané
cca 150 g anglické slaniny nebo šunky
5 - 6 sušených rajčat
cca 150 g sýru dle chuti: Pernštejn, Niva, uzený, Gouda, Mozzarella...
bílek na potření
koření dle chuti na posypání
cca 2 lžíce oleje do koláčové formy 32 cm

Postup přípravy receptu

  1. Mouku nasypeme do mísy, uprostřed uděláme důlek, do něj rozdrobíme droždí, posypeme špetkou cukru, přilijeme polovinu vody a promícháme na řidší kašičku, ze které necháme vzejít kvásek.

  2. Poté přidáme žloutek, zbylou vodu, sůl a olej, vymícháme hladké, nelepivé těsto, které zakryjeme utěrkou a necháme na teplém místě nakynout.

  3. Po nakynutí těsto opět propracujeme, vyválíme na pomoučněném stole na tenčí plát ve tvaru obdélníku, který posypeme pokrájenými rajčaty, poklademe tenkými plátky cukety, slaniny (šunky dušené nebo sušené) a sýrem dle vlastní chuti.

  4. Plát těsta opatrně na délku zavineme do rolády, kterou pokrájíme na cca 16 stejně silných dílů, které přeneseme do koláčové formy s olejem. Formu můžeme vyložit pečícím papírem, který též pokapeme olejem.

  5. Šneky necháme ve formě ještě cca 20 minut kynout (pokud pečeme v remosce, kynout nemusíme nechávat), pak je potřeme rozmíchaným osoleným bílkem a posypeme kořením dle chuti.

  6. Vložíme do předehřáté trouby na 180 stupňů a pečeme dozlatova.

  7. Vynikající jsou ještě vlažné, vychladnutí se většinou ani nedočkají:-)


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!