Šneky naslano nejen s cuketou
Recepty, MoučníkySuroviny
- Těsto:
- 300 g polohrubé mouky
- 1 žloutek
- cca 140 ml vlažné vody
- 5 lžic oleje
- půl lžičky soli
- špetka cukru krupice
- 20 g droždí
- Dále:
- cca 200 g cukety, mladé, neloupané
- cca 150 g anglické slaniny nebo šunky
- 5 - 6 sušených rajčat
- cca 150 g sýru dle chuti: Pernštejn, Niva, uzený, Gouda, Mozzarella...
- bílek na potření
- koření dle chuti na posypání
- cca 2 lžíce oleje do koláčové formy 32 cm
Postup Šneky naslano nejen s cuketou
Postup přípravy receptu
-
Mouku nasypeme do mísy, uprostřed uděláme důlek, do něj rozdrobíme droždí, posypeme špetkou cukru, přilijeme polovinu vody a promícháme na řidší kašičku, ze které necháme vzejít kvásek.
Poté přidáme žloutek, zbylou vodu, sůl a olej, vymícháme hladké, nelepivé těsto, které zakryjeme utěrkou a necháme na teplém místě nakynout.
Po nakynutí těsto opět propracujeme, vyválíme na pomoučněném stole na tenčí plát ve tvaru obdélníku, který posypeme pokrájenými rajčaty, poklademe tenkými plátky cukety, slaniny (šunky dušené nebo sušené) a sýrem dle vlastní chuti.
Plát těsta opatrně na délku zavineme do rolády, kterou pokrájíme na cca 16 stejně silných dílů, které přeneseme do koláčové formy s olejem. Formu můžeme vyložit pečícím papírem, který též pokapeme olejem.
Šneky necháme ve formě ještě cca 20 minut kynout (pokud pečeme v remosce, kynout nemusíme nechávat), pak je potřeme rozmíchaným osoleným bílkem a posypeme kořením dle chuti.
Vložíme do předehřáté trouby na 180 stupňů a pečeme dozlatova.
Vynikající jsou ještě vlažné, vychladnutí se většinou ani nedočkají:-)