Cuketové zelí
Recepty, PřílohySuroviny
- 1 kg mladé neloupané cukety
- 150 g oloupané brambory
- 100 g uzeného špeku
- 2 střední cibule nebo jedna veliká
- sůl
- pepř mletý
- drcený kmín
- cukr krupice
- ocet
Postup Cuketové zelí
Postup přípravy receptu
-
Mladé omyté cukety nastrouháme na hrubém struhadle do mísy, osolíme, promícháme a necháme chvíli stát.
Mezitím najemno pokrájíme dobře vyuzený špek s cibulí a v kastrolu společně osmažíme lehce dozlatova.
Z nasolené cukety slijeme přebytečnou vodu (nevymačkáváme) a dáme do kastrolu, kam přidáme i najemno nastrouhané brambory. Dochutíme drceným kmínem, pepřem a promícháme.
Pod poklicí po zahřátí dusíme na mírném ohni cca 5 minut, za občasného promíchnutí ode dna. To cuketě i bramborám bohatě stačí, cuketa zůstane na skus a nebude z ní kaše a brambora nám ji pěkně zahustí, takže na talíři z cuketového zelí můžeme udělat úhledný kopeček, který se po talíři nerozlije.
Nakonec dle chuti osladíme a dokyselíme, případně ještě osolíme a můžeme podávat.
Podáváme s pečeným nebo dušeným masem, uzeným, opečenou uzeninou a samozřejmě knedlíkem dle vlastního výběru nebo bramborem.