Jarní chřestovo-hráškové risotto
Recepty, Zeleninová jídlaSuroviny
- 2 lžíce oleje
- 1 šalotka
- 1 hrnek rýže na Risotto (kulaté, Arborio, Carnaroli)
- 2-3 hrnky zeleninového vývaru (v nejhorším případě kvalitní instantní)
- 8 stonků zeleného chřestu
- hrst zeleného hrášku
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup Jarní chřestovo-hráškové risotto
Postup přípravy receptu
-
Nejdříve si připravíme horký zeleninový vývar, ať čerstvý, mražený nebo z kostky.
Na oleji zpěníme drobně nakrájenou šalotku. Rýži krátce opláchneme, ale nepropíráme příliš, aby si zachovala dostatek škrobu, necháme vykapat a nasypeme na zesklovatěnou šalotku. Opékáme asi 2 minut, až než rýže zprůsvitní.
Poté přilijeme půl hrnku vývaru a za stálého míchání necháme vyvařit. Přilijeme další půlhrnek vývaru a opět necháme vyvařit.
Poté zalijeme celým hrnkem vývaru, přiklopíme pokličkou a necháme 10 minut vařit.
Mezitím umyjeme chřest, odřízneme spodní dřevnaté kousky a zbytek nakrájíme na dvoucentimetrové špalíky. Takto připravený chřest vmícháme spolu s hráškem do risotta, přilijeme ještě trochu vývaru (podle potřeby až jeden celý hrnek), osolíme, opepříme a dovaříme (cca 5 minut), až než rýže a chřest změknou. Hotové rizoto by mělo mít krémovou konzistenci, ale rýže by neměla být rozvařená.