Jarní chřestovo-hráškové risotto

Recepty, Zeleninová jídla

Suroviny

2 lžíce oleje
1 šalotka
1 hrnek rýže na Risotto (kulaté, Arborio, Carnaroli)
2-3 hrnky zeleninového vývaru (v nejhorším případě kvalitní instantní)
8 stonků zeleného chřestu
hrst zeleného hrášku
sůl
čerstvě namletý pepř

Postup přípravy receptu

  1. Nejdříve si připravíme horký zeleninový vývar, ať čerstvý, mražený nebo z kostky.

  2. Na oleji zpěníme drobně nakrájenou šalotku. Rýži krátce opláchneme, ale nepropíráme příliš, aby si zachovala dostatek škrobu, necháme vykapat a nasypeme na zesklovatěnou šalotku. Opékáme asi 2 minut, až než rýže zprůsvitní.

  3. Poté přilijeme půl hrnku vývaru a za stálého míchání necháme vyvařit. Přilijeme další půlhrnek vývaru a opět necháme vyvařit.

  4. Poté zalijeme celým hrnkem vývaru, přiklopíme pokličkou a necháme 10 minut vařit.

  5. Mezitím umyjeme chřest, odřízneme spodní dřevnaté kousky a zbytek nakrájíme na dvoucentimetrové špalíky. Takto připravený chřest vmícháme spolu s hráškem do risotta, přilijeme ještě trochu vývaru (podle potřeby až jeden celý hrnek), osolíme, opepříme a dovaříme (cca 5 minut), až než rýže a chřest změknou. Hotové rizoto by mělo mít krémovou konzistenci, ale rýže by neměla být rozvařená.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!