Jahodovo-rebarborový koláč s drobenkou

Recepty, Dietní recepty

Suroviny

Ovoce:
500 g rebarbory
350 g jahod
100 g hnědého cukru
šťáva z jednoho citronu
2/3 lžičky vanilkového prášku nebo zrníčka z poloviny vanilkového lusku
Těsto:
340 g polohrubé mouky
3 lžičky prášku do pečiva
6 lžic cukru moučka
180 g firm silken tofu (nebo 120 g klasického bílého tofu a 60 ml ořechového rostlinného mléka)
75 ml (5 lžic) oleje
75 ml (5 lžic) rostlinného mléka
Drobenka:
80 g hrubé mouky
60 g cukru krupice
60 g rostlinného másla (např. AlsanBio)
2/3 lžičky vanilkového prášku nebo zrníčka z poloviny vanilkového lusku

Postup přípravy receptu

  1. Rebarboru a jahody omyjte, okrájejte či odšťopkujte a nakrájejte na cca 4 mm tenké plátky (kousky jahod by měly být přibližně stejně velké jako plátky rebarbory). Ovoce dejte do mísy, zalijte citrónovou šťávou, posypte cukrem a vanilkou, promíchejte a nechte macerovat po dobu přípravy ostatních částí koláče.

  2. Na drobenku smíchejte všechny uvedené ingredience a propracujte prsty. Pokud chcete drobenku spíše měkčí, těstovitou (viz fotky), přidejte do ní i lžíci rozmixovaného tofu. Hotovou drobenku dejte odpočinout do ledničky či mrazáku.

  3. Troubu předehřejte na 180°C a pekáček vyložte pečícím papírem. Silken tofu rozmixujte tyčovým mixérem dohladka, poté přimíchejte mléko a olej. Pokud používáte klasické tofu, rozdrobte ho do misky, přidejte 4 lžíce mléka a též rozmixujte na co nejhladší směs. Poté přidejte zbytek mléka (5 lžic) a olej (5 lžic) a opět rozmixujte dohladka.

  4. Do mísy prosijte mouku s práškem do pečiva a cukrem moučka a velmi dobře promíchejte metličkou (aby se prášek do pečiva co nejlépe promíchal moukou a neměli jste v pečeném koláči vzduchové kapsy). Do směsi mouky přimíchejte tofu směs a vypracujte hladké a pružné těsto, které je měkčí, ale nelepí (dle potřeby přidejte trochu mouky).

  5. Přendejte ho do pekáčku a vlhkýma rukama či malým válečkem ho vymačkejte/vyválejte na dno formy (až ke krajům, aby šťáva z ovoce nezatékala pod těsto). Vložte do trouby a pečte 10 minut.

  6. Ovoce slijte, z výborné šťávy, která vám zůstala, si můžete udělat třeba limonádu. Po deseti minutách pečení koláč vyndejte, rozprostřete na něj ovoce a rozdrobte drobenku. Vraťte do trouby a pečte dalších 45 - 50 minut.

  7. Před krájením nechte co nejvíce vychladnout, aby šťáva z ovoce ztuhla. Podávejte jen tak, nebo např. s domácím ořechovým jogurtem či kokosovou šlehačkou.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!