Toffifee cupcakes
Recepty, MoučníkySuroviny
- Čoko muffiny:
- 2 vejce
- 170 ml mléka
- 130 g másla
- 220 g polohrubé mouky
- 1/2 prášku do pečiva
- 20 g kakaa
- 100 g cukru krupice
- 100 g kvalitní hořké čokolády
- hrstka vlašských ořechů
- Karamelový krém:
- 250 g mascarpone
- 1-2 lžíce zakysané smetany
- Mléčný karamel:
- 150 g cukru
- přibližně 125 ml smetany ke šlehání
- (můžeme přidat i 60 g másla)
Postup Toffifee cupcakes
Postup přípravy receptu
-
Nejprve předehřejeme troubu na 180°C a necháme na mírném plameni rozpustit máslo. V míse smícháme prosátou mouku s práškem do pečiva, kakao a cukr. Přidáme mléko s vychladlým, rozpuštěným máslem a vajíčka. Do hotového těsta vmícháme na malé kousky nasekanou čokoládu a vlašské ořechy. Papírové košíčky naplníme do 2/3 těstem a pečeme přibližně 15-20 minut. Těsto vychází na 12 - 14 kousků. Tip: Pokud nechcete muffiny kakaové, kakao vynechejte a přidejte o 20 gramů více mouky.
Než se upečou muffiny, připravíme mléčný karamel: Verze č.1 - Cukr vsypeme do pánvičky a necháme jej na mírném plameni za občasného míchání roztopit. U výroby karamelu je důležité hlídat jeho barvu - jakmile bude mít roztavený cukr krásnou zlatavou barvu, přidáme smetanu. Pokud se utvoří tvrdá placka, nelekejte se. Na mírném plameni nechejte dále roztápět, dokud nevznikne hladká, karamelová hmota. Verze č.2 - s máslem - Cukr vsypeme do pánvičky a necháme jej na mírném plameni za občasného míchání roztopit. Jakmile cukr zkaramelizuje, přidáme máslo. Mícháme dokud se máslo nerozpustí. Poté vlijeme smetanu - POZOR na popálení, karamel začne hodně bublat. Cukr se srazí, ale opět se nelekejte a dále na mírném plameni vařte, dokud se všechen cukr nerozpustí. Mléčný karamel slijeme do skleničky a uchováváme v lednici.
Příprava krému na muffiny je velmi jednoduchá. Mascarpone vyšleháme s 1-2 lžícemi zakysané smetany. Postupně zašleháme karamel dle chuti, popřípadě dosladíme cukrem. Pomocí cukrářského sáčku nazdobíme muffiny krémem. Dozdobíme karamelovými bonbony, čokoládou, mátou - dle vlastní fantazie.