Božský JAREK (JAhodovo-REbarborový Koláč)
Recepty, MoučníkySuroviny
- Drobenka:
- 70 g třtinového cukru
- 70 g pískového cukru
- 1 skořicový cukr
- špetka soli
- 230 g hladké mouky
- 150 g másla
- Ovoce:
- 500 g loupané a pokrájené rebarbory
- 500 g očištěných a pokrájených jahod
- 150 g krupicového cukru
- půl balíčku vanilkového pudinkového prášku
- Těsto:
- 2 velká vejce
- 2 žloutky
- 160 g zakysané smetany
- 260 g hladké mouky
- 200 g cukru (půl na půl třtinový a pískový)
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1 lžička jedlé sody
- půl lžičky soli
- 180 g másla (změklého, pokrájeného na kousky)
Postup Božský JAREK (JAhodovo-REbarborový Koláč)
Postup přípravy receptu
-
Připravíme si drobenku smícháním všech surovin, prsty spojíme směs tak, aby se dělaly hrudky. Můžeme odložit do lednice.
Dále si dáme do mísy rebarboru, jahody, cukr a pudinkový prášek a vše promícháme.
A jdeme na těsto. V jedné nádobě promícháme vejce, žloutky a zakysanou smetanu. V druhé míse nebo v robotu smícháme mouku, cukry, sodu, prášek do pečiva, sůl a máslo. Přidáme si lžíci směsi z vajec a smetany a zpracujeme vlhké těsto (já dělala prsty) a postupně přidáme i zbytek směsi z vajec a smetany (na to už použijeme vařečku).
3/4 těsta vlijeme na velký plech vyložený pečícím papírem a rozetřeme po celé ploše. Na těsto navršíme směs ovoce a lžící na něj klademe kopečky zbylého těsta - cik cak, kam se zrovna vejde. Navrch rovnoměrně nasypeme drobenku, aby pokryla celou plochu koláče.
Dáme péct do vyhřáté trouby na 160°C, pečeme 45-50 minut, zkusíme párátkem, zda je koláč upečený. Měl by být krásně zlatavě hnědý.