Jahodové nic se špaldovým korpusem
Recepty, DortySuroviny
- Na těsto:
- 150 g špaldové mouky
- 100 g másla
- 50 g hnědého cukru
- 1 žloutek
- Na krém:
- 500 g tvarohu (nejlépe tučného)
- 300 ml jogurtu nebo zakysané smetany (lze i zkombinovat obé)
- 4 vejce
- 100 g moučkového cukru
- 2 balíčky vanilkového pudingu (nejlépe Dr. Oetker)
- 250 g čerstvých jahod
- balíček čirého dortového želé Dr. Oetker
Postup Jahodové nic se špaldovým korpusem
Postup přípravy receptu
-
Z ingrediencí na těsto vypracujeme hladké těsto, uvrhneme do útrob mikrotenu a dáme do lednice.
Připravíme si krém: Oddělíme žloutky od bílků. Ze žloutků, tvarohu, jogurtu (kysané smetany) a cukru vymícháme hladký krém, do kterého postupně přídáváme pudinkové prášky. Z bílků vyšleháme pevný sníh a lehce jej přimícháme do tvarohového krému.
Z vychlazeného těsta vyválíme placku velikosti dortové formy. Její dno vysteleme papírem na pečení a její boky mázneme máslem.
Těsto přemístíme do formy a prstíčkama uťapkáme po dně a trochu vyženeme:-)) okraje.. zkrátka uděláme jakoby rantl.
Na korpus natřeme tvarohový krém, uhladíme a dáme péci do trouby vyhřáté na 160 st. Po 20min. zakryjeme dortík alobalem nebo pečicím papírem, teplotu snížíme na 150 st. a dopečeme. Trvá to 40-50 min. Uděláme špejlovou prubu, je-li dřívko suché, máme hotovo a zčásti vyhráno:-))).
Dortík vyjmeme z trouby a necháme zcela vychladnout.
Poté pokryjeme jahůdkama, neujídáme:-(. Želé si připravíme dle návodu a jahody jím přelijeme. A zase čekáme, až nám želé ztuhne. Pak už můžeme mlsat. Forma, ve které jsem pekla měla průměr 26cm.