Jahodová žemlovka s čokoládovo-jahodovou šlehačkou

Recepty, Sladká jídla

Suroviny

4 plátky toastového chleba
asi 100 ml mléka
1 lžička másla + na vymazání pekáčku
150 g měkkého tvarohu
1-2 lžíce tekutého medu
1 vejce – oddělený žloutek a bílek
20 g strouhaného kokosu
6 ks větších jahod
2 lžíce krupicového cukru a stejné množství vody na sirup
Jahodová pěna:
100 ml smetany ke šlehání
25 g bílé čokolády
20 g másla
45 g jahod

Postup přípravy receptu

  1. Nejdříve připravíme jahodovou pěnu. Do hrnce nalijeme smetanu, přidáme na kousky nalámanou čokoládu a máslo, přivedeme k varu.

  2. Přidáme na kousky nakrájené jahody a krátce povaříme. Poté rozmixujeme a dáme vychladit.

  3. Troubu předehřejeme na 170 °C.

  4. V misce smícháme žloutek s medem, přidáme tvaroh a kokos, promícháme. Mléko spolu s máslem dáme ohřát.

  5. Od toustového chleba ořežeme kůrky.

  6. Jahody nakrájíme asi na 3 mm silné plátky anebo drobné kostičky.

  7. Malou zapékací misku vytřeme máslem.

  8. Toustový chléb namáčíme do vlažného mléka s máslem a vyložíme jím dno misky.

  9. Na chléb navrstvíme polovinu tvarohové směsi, polovinu pokrájených jahod a znovu postup vrstvení zopakujeme (chléb, tvaroh, jahody).

  10. V plecháčku svaříme cukr s trochou vody.

  11. Z bílku vyšleháme sníh, který smícháme s cukrovým sirupem. Oslazený sníh vrstvíme navrch.

  12. Dáme zapéct do trouby asi na 20-25 minut.

  13. Z lednice vyndáme jahodovou směs, kterou našleháme a podáváme jí k žemlovce.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!