Jahodová žemlovka s čokoládovo-jahodovou šlehačkou
Recepty, Sladká jídlaSuroviny
- 4 plátky toastového chleba
- asi 100 ml mléka
- 1 lžička másla + na vymazání pekáčku
- 150 g měkkého tvarohu
- 1-2 lžíce tekutého medu
- 1 vejce – oddělený žloutek a bílek
- 20 g strouhaného kokosu
- 6 ks větších jahod
- 2 lžíce krupicového cukru a stejné množství vody na sirup
- Jahodová pěna:
- 100 ml smetany ke šlehání
- 25 g bílé čokolády
- 20 g másla
- 45 g jahod
Postup Jahodová žemlovka s čokoládovo-jahodovou šlehačkou
Postup přípravy receptu
-
Nejdříve připravíme jahodovou pěnu. Do hrnce nalijeme smetanu, přidáme na kousky nalámanou čokoládu a máslo, přivedeme k varu.
Přidáme na kousky nakrájené jahody a krátce povaříme. Poté rozmixujeme a dáme vychladit.
Troubu předehřejeme na 170 °C.
V misce smícháme žloutek s medem, přidáme tvaroh a kokos, promícháme. Mléko spolu s máslem dáme ohřát.
Od toustového chleba ořežeme kůrky.
Jahody nakrájíme asi na 3 mm silné plátky anebo drobné kostičky.
Malou zapékací misku vytřeme máslem.
Toustový chléb namáčíme do vlažného mléka s máslem a vyložíme jím dno misky.
Na chléb navrstvíme polovinu tvarohové směsi, polovinu pokrájených jahod a znovu postup vrstvení zopakujeme (chléb, tvaroh, jahody).
V plecháčku svaříme cukr s trochou vody.
Z bílku vyšleháme sníh, který smícháme s cukrovým sirupem. Oslazený sníh vrstvíme navrch.
Dáme zapéct do trouby asi na 20-25 minut.
Z lednice vyndáme jahodovou směs, kterou našleháme a podáváme jí k žemlovce.