Jablkový koláč z ořechového těsta

Recepty, Moučníky

Suroviny

Těsto:
100 g pšeničné polohrubé mouky
80 g cukru
100 g mletých vlašských ořechů (nebo mandlí, lískových ořechů)
100 g másla nebo rostlinného tuku (lze dát i méně)
1 bílek
půl lžičky prášku do pečiva
Náplň:
500 g jablek kyselejší chuti
1 vanilkový cukr
trocha skořice nebo skořicový cukr
50 g rozinek máčených v rumu
20 g strouhanky + tuk na vymazání koláčové formy

Postup přípravy receptu

  1. Z mouky smíchané s práškem do pečiva, cukru, ořechů, tuku a bílku vypracujeme těsto a necháme ho chvíli odpočinout v lednici, aby ztuhlo. Pak ho rozdělíme na poloviny.

  2. Koláčovou formu vymažeme, vysypeme strouhankou, rozprostřeme polovinu těsta, poklademe plátky jablek, posypeme rozinkami, skořicí a vanilkovým cukrem. Pokryjeme druhou částí těsta a okraje pevně stiskneme.

  3. Povrch propícháme vidličkou a pečeme asi 30 minut.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!