Jablkový koláč z ořechového těsta
Recepty, MoučníkySuroviny
- Těsto:
- 100 g pšeničné polohrubé mouky
- 80 g cukru
- 100 g mletých vlašských ořechů (nebo mandlí, lískových ořechů)
- 100 g másla nebo rostlinného tuku (lze dát i méně)
- 1 bílek
- půl lžičky prášku do pečiva
- Náplň:
- 500 g jablek kyselejší chuti
- 1 vanilkový cukr
- trocha skořice nebo skořicový cukr
- 50 g rozinek máčených v rumu
- 20 g strouhanky + tuk na vymazání koláčové formy
Postup Jablkový koláč z ořechového těsta
Postup přípravy receptu
-
Z mouky smíchané s práškem do pečiva, cukru, ořechů, tuku a bílku vypracujeme těsto a necháme ho chvíli odpočinout v lednici, aby ztuhlo. Pak ho rozdělíme na poloviny.
Koláčovou formu vymažeme, vysypeme strouhankou, rozprostřeme polovinu těsta, poklademe plátky jablek, posypeme rozinkami, skořicí a vanilkovým cukrem. Pokryjeme druhou částí těsta a okraje pevně stiskneme.
Povrch propícháme vidličkou a pečeme asi 30 minut.