Jablka pro výrobu müsli (sušení v troubě)
Recepty, ZavařeninyPostup Jablka pro výrobu müsli (sušení v troubě)
Postup přípravy receptu
-
Oloupeme jablka škrabkou na brambory.
Vykrojíme část s jádry.
Rozehřejme troubu na teplotu cca 50-60°C. Jablka ještě nerozkrájené můžeme dát na 1-1,5 h předsušit.
Nakrájíme jablka na tlusté plátky, cca 8 mm. U malého jablka je to 6 plátků, u velkého 8.
Dáme na sušící síto nebo na plech. Nejlépe se suší na sítu. Na plechu se suší jen z jedné strany. Síto by nemělo být z plastu. Rámeček síta ze dřeva zvládne i 60°C.
Dáme sušit na 1-1,5 h.
Poté troubu na chvíli trochu otevřeme, aby se vyměnil vzduch, jablka promícháme a zase dáme sušit.
Toto opakuji za sebou 3x dopoledne a 3x odpoledne, případně i večer. Mezi sušeními taky vytřu vlhkost z trouby.
Na noc dám jablka na sítu na topení.
Druhý den nakrájím jablka na hranolky a celý proces sušení opakuji znovu. Během druhého dne většina vlhkosti vyprchá. Ty tenčí hranolky, které jsou už suché nakrájím na čtverečky, ty větší a vlhčí ještě ne.
Třetí den by už hranolky měly být skoro suché, nesmí být moc vlhké. Nakrájím je na čtverečky a suším stejným způsobem.
Čtvrtý den, jsou-li kostičky suché, sesypu vše do krabice. Výsledné kostičky mají 5-6 mm.