Jablečný smetanový koláč
Recepty, MoučníkySuroviny
- Těsto:
- 200 g hladké mouky
- 50 g polohrubé mouky
- 125 g másla
- 1 vejce
- špetka soli
- kávová lžička studené vody
- Náplň:
- 5 oloupaných jablek
- Zálivka I.
- 30 g másla
- 50 g krupicového cukru
- 1 polévková lžíce citronové šťávy
- 2 polévkové lžíce calvadosu (jablkovice)
- Zálivka II.:
- 200 ml smetany na šlehání
- 1 vejce
- 15 g krupicového cukru
Postup Jablečný smetanový koláč
Postup přípravy receptu
-
Z mouky, másla a špetky soli vypracujeme těsto podobné drobence, přidáme KL studené vody a vejce. Hmota se spojí ve vláčné těsto. Pomohla jsem si robotem a byla to otázka cca 3 minut. Těsto vyválíme na placku a vložíme do dortové nebo koláčové formy, vytlačíme nahoru, aby vznikl okraj, ten seřízneme do stejné výšky. Propícháme vidličkou a vyložíme jablíčky nakrájenými na měsíčky. Dáme chvilku chladit do lednice a mezitím si připravíme calvadosovou zálivku.
Rozpustíme máslo s cukrem a rozmícháme s citronovou šťávou. Odstavíme z ohně a vmícháme calvados, pozor neolizovat, aby zbylo na koláč!! Rozetřeme na jablka a dáme zapéct do trouby vyhřáté na 220°C na 10-15 minut.
Smetanu na šlehání rozmícháme s cukrem a vejcem a nalejeme na rozpečený koláč.
Pečeme asi 10 minut, pak teplotu trouby snížíme na 200°C a dopečeme cca 20 minut. Časy jsou pouze orientační.
Vychladíme, pocukrujeme.