Losos s omáčkou se zeleným pepřem

Recepty, Ryby

Suroviny

2 porce lososa (bylo 380 g)
2 lžíce přepuštěného másla
sůl
pepř
limetka nebo citron
Na omáčku:
2-3 lžičky naloženého zeleného pepře
1 lžička másla
50 ml bílého vína
200 g smetany ke šlehání
1/2 lžičky škrobu na zahuštění

Postup přípravy receptu

  1. Zapneme troubu na 100°C. Porce lososa pokapeme limetkou nebo citronem, osolíme a opepříme. Na rozehřáté pánvi, kterou lze dát do trouby, rychle lososa opečeme na másle nejprve kůží dolů, pak otočíme a opečeme i druhou stranu. Vložíme do předehřáté trouby na cca 7-10 minut. Pokud nemáme přepuštěné máslo, dáme 30 g másla a1 lžičku oleje.

  2. Zatím připravíme omáčku. Do menší pánvičky nebo kastrolku dáme kousek másla, když se rozpustí, přidáme zelený pepř a podlijeme vínem. Snížíme teplotu a necháme víno vyvařit. Podlijeme smetanou a vaříme do potřebné hustoty (podle potřeby můžeme zahustit maličko Solamylem rozmíchaným v 1 lžíci vody). Dle chuti osolíme a zakápneme limetkou nebo citronem.

  3. Podáváme s různě upravenými bramborami nebo bílým pečivem, doplníme zeleninovým salátem podle chuti.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!