Jablečný koláč s čedarovou krustou
Recepty, MoučníkySuroviny
- Těsto:
- -450 g hladké mouky
- -200 g ztuhlého másla
- -40 g vyzrálého sýra čedar
- -30 moučkového cukru
- -2 žloutky
- -80 ml vychlazeného mléka
- Náplň:
- -2 kg jablek Granny Smith, oloupaných a bez jádřinců
- -100 g cukru
- -60 ml vody
- -několik proužků citronové kůry
- -60 ml čerstvé citronové šťávy
- -2 kousky celé skořice
- -1 lžíce kukuřičného škrobu
- -1 lžíce vody
- A ještě:
- -1 vejce
- -2 lžíce moučkového cukru
- - máslo
Postup Jablečný koláč s čedarovou krustou
Postup přípravy receptu
-
Náplň: Z citronu škrabkou oloupeme několik proužků kůry bez bílé části a vymačkáme šťávu, kterou nalijeme společně s vodou do většího kastrolu. Jablka oloupeme, odstraníme jádřince, nakrájíme je na asi 2 centimetrové kousky a všechny pokud možno “okoupeme” ve směsi citronové šťávy a vody, aby nám nezhnědla.
Do hrnce k jablkům přidáme citronovou kůru, cukr, skořici a za občasného míchání necháme jablka změknout, ale nerozvaříme je, měla by držet svůj tvar. Kukuřičný škrob rozmícháme ve studené vodě a nalijeme ho k téměř změklým jablkům, krátce povaříme. Stáhneme z ohně a necháme vychladit.
Těsto: Studené máslo nakrájíme na kousky a krátce promícháme s prosátou moukou, až směs připomíná drobenku. Sýr nastrouháme na hrubém struhadle a společně s moučkovým cukrem přidáme ke směsi mouky a másla a opět promícháme. Bílky oddělíme od žloutků. Do těsta přidáme žloutky, studené mléko a vypracujeme těsto, které zabalíme do potravinářské fólie a dáme ho na půl hodiny odpočinout do lednice. Troubu předehřejeme na 200ºC.
Máslem vymažeme dortovou formu o průměru 24 cm, na dno můžeme dát pečící papír. Ze dvou třetin těsta vyválíme mezi dvěma archy pečícího papíru nebo potravinářské fólie plát silný asi 4 milimetry a vyložíme jím dno a stěny vymazané formy. Z jablek odstraníme skořici, citronovou kůru a dáme je do formy na těsto. Ze zbytku těsto vyvalíme plát o průměru formy a položíme ho nahoru na jablka. Kraje spodního a vrchního těsta k sobě přimáčkneme a spojíme je, přebývající těsto odřízneme. Vršek koláče potřeme rozšlehaným vejcem, poprášíme moučkovým cukrem a nožem třikrát prořízneme otvory na unikání páry, tím zamezíme svévolnému prasknutí na jiném místě.
Koláč dáme péct do předehřáté trouby na 20 minut, pak teplotu snížíme na 180ºC a pečeme dalších 30-40 minut dozlatava a křupava. Podáváme se šlehačkou nebo vanilkovou zmrzlinou.